Русия е започнала разследване, след като Полша демонтира паметник на

...
Русия е започнала разследване, след като Полша демонтира паметник на
Коментари Харесай

Русия започва разследване за премахването на паметник на Съветската армия в Полша

Русия е почнала следствие, откакто Полша демонтира " монумент на признателност към Червената войска " в Глубчице, в южната част на страната, съобщи през днешния ден ръководителят на полския Институт за национална памет (ИНП) Карол Навроцки, съобщи ПАП.

" Няколко дни откакто съборихме агитационен мемориал в Глубчице, Следственият комитет на Руската федерация стартира следствие и ни заплаши или с пет години затвор, или с санкция в размер на 5 милиона рубли (над 82 хиляди евро) ", сподели Навроцки пред телевизия " Република ".



Паметникът в Глубчице беше демонтиран в петък като част от активността на ИНП по унищожаване на руски пропагандни мемориали в Полша.

" Руската федерация има вяра даже и през днешния ден, че би могла да (задава тона в) публичното пространство в свободна и самостоятелна Полша ", сподели Навроцки. Той дефинира това като доказателство за имперското мислене на Русия.

Така нареченият монумент на признателност към Червената войска е повдигнат в Глубчице през 1945 година в памет на 676 бойци от Първи украински фронт на Червената войска, паднали в боевете за града през март 1945 година Според документите, с които разполага Полският Червен кръст, останките на бойци от Червената войска са ексхумирани през 1952 година и там не са останали гробове.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР