Русия е загубила достъп до почти половината от валутните си

...
Русия е загубила достъп до почти половината от валутните си
Коментари Харесай

Русия разчита на Китай за валута

Русия е изгубила достъп до съвсем половината от валутните си запаси, съобщи финансовият министър Антон Силуанов. Той добави, че страната разчита на Китай да й помогне, с цел да устои на глобите наложени от западните страни, предава Reuters.

През последните седмици Съединени американски щати, Европейският съюз и Англия постановиха невиждани наказания против корпоративната и финансова система на Русия, откакто тя нахлу в Украйна на 24 февруари в това, което тя назовава „ специфична военна интервенция “.

Общият размер на нашите запаси е към 640 милиарда $ и има към 300 милиарда $ в такова положение, че не можем да ги използваме в този момент “, сподели Силуанов в изявление пред държавната телевизия „ Россия-1 “.

Министърът добави, че част от съветските златновалутни запаси са в китайска валута. В същото време по думите му западните страни оказват напън върху Китай, с цел да ограничи търговията с тях.

„ Разбира се, има напън да лимитират достъпа ни до тези запаси, които имаме в юани. Но мисля, че нашето партньорство с Китай ще ни разреши да поддържаме съдействието, което сме постигнали, и освен да го поддържаме, само че и да го усилваме в условия, когато западните пазари са затворени “, сподели Силуанов.

Финансовият министър на страната напомни, че задълженията към „ недружелюбните “ към Русия страни ще бъдат изплатени в рубли.

„ Но, дублирам още един път, задълженията, които би трябвало да плащаме към страни, които са недружелюбни към Руската федерация и са създали такива ограничавания за потреблението на златни и валутни запаси, ние ще изплащаме задълженията на тези страни в рубли ", акцентира той.

Коментарите на Силуанов бележат най-ясното изказване до момента от Москва, че ще потърси помощ от Китай, с цел да смекчи въздействието от западните наказания.

Двете страни стегнаха съдействието си напоследък, защото и двете бяха подложени на мощен западен напън по отношение на правата на индивида и редица други въпроси.

Руският президент Владимир Путин и китайският президент Си Дзинпин се срещнаха в Пекин на 4 февруари и оповестиха стратегическо партньорство, което съгласно тях е ориентирано към противопоставяне на въздействието на Съединените щати, описвайки го като другарство без ограничавания.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР