Русия е принудена да прибегне до ответни мерки с оглед

...
Русия е принудена да прибегне до ответни мерки с оглед
Коментари Харесай

Русия ще вземе мерки заради действията на САЩ в областта на сигурността в Европа

Русия е принудена да прибегне до ответни ограничения предвид на дейностите на Съединени американски щати в региона на сигурността в Европа, съобщи съветският външен министър Сергей Лавров, представен от ТАСС. Той направи изказването по време на присъединяване си в интернационалната конференция " Евразийската сигурност: действителност и вероятности в изменящия се свят " в беларуската столица Минск.

" С ръцете на Запада в Европа е разрушена системата от ограничения за създаване на доверие и надзор върху въоръжаването. Достатъчно да се спомене отдръпването на Съединени американски щати от контракта за противоракетна защита, за възбраната за изстрелване на ракети със междинен и дребен обхват в намерено небе. Стратегическите рискове нарастват в резултат на разполагането на предни позиции на американско нуклеарно оръжие в редица европейски страни и реализирането на по този начин наречените взаимни нуклеарни задачи ", сподели първият посланик на Русия, представен от Българска телеграфна агенция.

" Това носи извънредно дестабилизиращ заряд и на фона на общото повишаване на опасността от страна на НАТО сме принудени да прибегнем до ответни ограничения ", акцентира Лавров. Той добави, че към днешна дата Русия не вижда вероятности за градивни диалози с страните от Запада.

По неговите думи, представени от ТАСС, западните страни, " които, по всичко наподобява, са изгубили връзка с действителността и са се взели за наместници на земята на Господ, не се смущават, че със своите дейности са погазили поетите от самите тях задължения, включително и пред ОССЕ (Организацията за сигурност и съдействие в Европа - бел. ред.), да съблюдават правилото на равноправната и неделима сигурност ".

" НАТО прави тъкмо противоположното. Самата ОССЕ, в началото замислена като общоевропейска плошадка за пълноправен разговор и необятно съдействие, с напъните на натовците и членовете на Европейския съюз се трансформира в периферна конструкция, без въздействие върху обстановката в региона на сигурността в каквато и да е степен ", продължи Лавров. " Като се има поради, че на процедура множеството от тях (западните страни - бел. ред.) са подчинени на Вашингтон, не виждаме вероятности за съдържателни диалози, а и провеждането на такива диалози не се разисква ", сподели съветският външен министър.

Той дефинира като безперспективни опитите на Украйна да получи от Запада едностранни гаранции за сигурност. " Това също допуска, че задачата е Русия и Беларус да бъдат отстранени от споразуменията, които Западът желае след това да сътвори на континента ", сподели топдипломатът на Русия. Той означи, че още напролет на 2022 година Русия е посочила подготвеност да договаря с Украйна. " Принципните въпроси бяха съгласувани сред договарящите от Москва и Киев. Но те се оказаха незадоволителни за Съединени американски щати и Лондон. И англосаксонците просто спуснаха възбрана на Киев ", съобщи още външният министър на Русия във връзка възможните договаряния.

Външният министър на Русия счита, че без директно поощряване от страна на Вашингтон киевският режим няма да посмее да поеме пътя на заличаването на " всичко съветско - език, обучение, просвета, православие ", показва ТАСС.

Лавров разяснява и думите на Върховния представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел, че Европа с градина, а целият останал свят - джунгла. " Светът е многолик, не е просто градина и джунгла. Господин Борел, който измисли тази скица, не загатва нито за тайгата, нито за тундрата, нито за знойните пясъци на централноазитските пустини. Аз мисля, че този стеснен мироглед за вселената би трябвало да се промени ", съобщи Сергей Лавров. Според него постройката на европейската сигурност би трябвало да има изчерпателен темперамент, като се регистрират ползите на всички страни от континента, без изключение, " безусловно от Лисабон до Владивосток ". Лавров счита, че има геополитическо преразпределение на силите, което не е в интерес на Запада.

В Минск  той е провел диалог с унгарския външен министър Петер Сиярто и беларуския им сътрудник Сергей Алейник, съобщи още ТАСС. В хода на срещата е била наранена и тематиката за Украйна, само че детайлности не са изнесени.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР