Русия е планирала организирането на държавен преврат в Молдова с

...
Русия е планирала организирането на държавен преврат в Молдова с
Коментари Харесай

Мая Санду: Русия има план за преврат в Молдова с наемници от Беларус и Балканите - Свят

Русия е възнамерявала организирането на държавен прелом в Молдова благодарение на подготвени за военни дейности наемници от Руската федерация, Беларус, Сърбия и Черна гора, които по сюжет би трябвало да нападат държавни здания в Кишинев и да сменят властта в някогашната руска република. Това разгласи на специфичен брифинг в понеделник президентът на страната Мая Санду, представена от молдовския портал newsmaker.md.

Според Санду, това не е първият път, когато Русия прави проекти за дестабилизиране обстановката в Молдова. „ Миналата есен към този момент имаше такива опити, само че с помощта на бързата интервенция на молдовските управляващи те бяха несполучливи “, сподели президентът.

„ Планът за идния интервал включва бойкот с присъединяване на подготвени за военни дейности хора, маскирани като цивилни, за осъществяване на насилствени дейности, офанзиви против държавни здания и взимане на заложници “, добави Мая Санду. Тя означи, че благодарение на митинги от страна на опозицията Руската федерация има намерение да извърши държавен прелом в Молдова и да смени държавното управление в Кишинев.

„ Документите, получени от нашите украински сътрудници, демонстрират местата и логистичните аспекти на организирането на тази подривна активност. Планът планува и потреблението на чужденци за насилствени дейности. Например, материалите съдържат указания за разпоредбите за влизане в Молдова за жители на Русия, Беларус, Сърбия и Черна гора “, сподели още Санду.

Президентът на Молдова увери публицистите, че органите на сигурността работят за попречване на тези провокации и управляват обстановката.

Санду означи, че за осъществяването на проекта нарушителите са разчитали на някои вътрешни сили, по-специално на незаконни групи като партията Шор, някои ветерани, някогашни чиновници на правоохранителните органи и хора, известни с връзките си с Плахотнюк (Владимир Георгиевич Плахотнюк, молдовски политик и олигарх някогашен ръководител на Демократическата партия, който от октомври м. година е в санкционния лист на Съединени американски щати, б. р.).

Според Санду задачата на тези дейности е свалянето на конституционното и законно държавно управление в Кишинев и замяната му нелегитимно, проруско, „ с цел да може Русия да спре процеса на европейска интеграция на републиката и да употребява Молдова във войната против Украйна “.

Президентът съобщи, че Народното събрание на Молдова би трябвало да одобри законопроекти допустимо най-скоро, които ще дават на службите за сигурност и прокуратурата нужните принадлежности " за по-ефективно справяне с рисковете за сигурността на страната ".

„ Всеки, който взе участие в сходни дейности и който ги пази, би трябвало да носи отговорност “, сподели още президентът. Санду прикани жителите да бъдат бдителни и да се доверяват на формалната информация, защото " най-агресивната форма на офанзива е осведомителната офанзива ".

„ Опитите на Кремъл да провежда принуждение в страната ни няма да съумеят. Ние оставаме спокойни и имаме вяра в Молдова “, казаоще Санду.

Още на 9 февруари т. година на съвещание на Европейския съвет в Брюксел Володимир Зеленски сподели, че е уведомил Мая Санду, за това, че украинското разузнаване е съумяло да прихване обстоен съветски проект за разрушение на политическия модел в Молдова и слагането му под надзор на Русия. Потвърждение за думите на Зеленски пристигна и от SIS – организацията за сигурност и разузнаване на Молдова, която разгласи, че организира оперативни мероприятия, взаимно със западните сътрудници за определяне на опитите за дестабилизация в страната, само че не даде спомагателни детайлности с цел да не сложи под риск самата интервенция против проекта на Кремъл.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР