Русия е готова да предостави на Анкара изтребители Су-35, след

...
Русия е готова да предостави на Анкара изтребители Су-35, след
Коментари Харесай

Русия е готова да даде на Анкара изтребители Су-35

Русия е подготвена да даде на Анкара изтребители Су-35, откакто Турция беше изключена от американската стратегия за произвеждане на бойни самолети F-35. Решението на Пентагона е отговор на покупката и доставката предходната седмица на съветските зенитно-ракетни системи С-400.

Според Анкара решението на Вашингтон е незаслужено, защото Турция е един от главните сътрудници и съдружници в НАТО. Южната ни съседка планираше да закупи над 100 изтребителя F-35. Съединените щати се притесняват, че съчетанието с съветската ПВО-система ще разреши на Москва да се добере до вътрешна информация за стелт технологията на американските бойни самолети.

Междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг сподели, че няма признаци Москва да се върне към съблюдаване на контракта за ракетите с Вашингтон, макар продължаващите апели преди крайния период 2 август. Той не подмина и тематиката ЕФ-35.

Йенс Столтенберг - общоприет сектретар на НАТО: Неразбирателството към доставките на С-400 не е нищожно и мисля, че е мое обвързване да се опитам да оказа помощ за разрешаването на казуса. Въпреки всичко партньорството с Турция и ролята ѝ като член на НАТО са доста по-важни в сравнение с F-35 или С-400.
На 12 юли първите съставни елементи на противоракетния комплекс С-400 дойдоха в Турция, до края на лятото ще бъдат доставени 120 ракети, а до половин година - останалото съоръжение.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР