От лидерите на политически партии, участващи в предстоящите избори, най-високо

...
От лидерите на политически партии, участващи в предстоящите избори, най-високо
Коментари Харесай

Проучване на “Сова Харис”: ГЕРБ води с над 10% пред ППДБ за изборите

От водачите на политически партии, участващи в идните избори, най-високо е 
доверието към Бойко Борисов
Интрига се обрисува при битката за второто място

Категоричен водач на идния избор се обрисува ГЕРБ, която води с 10,5% пред ППДБ на - 26,6 против 16,1 %. Това сочи изследване на Агенция “СОВА ХАРИС ”, извършено в интервала 8-13 май 2024 година измежду 1000 български жители по метода на стандартизираното face-to-face изявление в дома на респондента.

Може да се твърди, че политическата обстановка у нас сега се развива под превъзходството на две обединения: ГЕРБ-СДС и

Движение за права и свободи, сочи проучването. “ГЕРБ се обрисува като безапелационен водач на идния избор с поддръжка от 26,6%. Интрига се обрисува при битката за второто място: 16,1% декларират, че ще гласоподават за ППДБ, 15,3% - за “Възраждане ” и 15,0% - за Движение за права и свободи ”, прецизират от организацията.

Финалният стадий на акцията ще има решаващо значение за ППДБ. “Възраждане ” и Движение за права и свободи влязоха на тези избори в добра кондиция и се чака да активизират обичайните си последователи. Българска социалистическа партия в този си вид се стабилизира на петото място, а обединението на Ваня Григорова и Мая Манолова даже има късмет да влезе в идващия парламент. Партията на Слави Трифонов към този момент стои устойчиво над бариерата за влизане.

Интересна е обстановката при извънпарламентарните партии, позициониращи се в дясното политическо пространство. В този бранш ще се влеят доста количество гласове, търсещи ново посланичество. Засега обаче никой от кандидатите не съумява да притегли към себе си упованията на гласоподавателите. Фаворит към сегашния миг е коалиция “Синя България ”.

От водачите на политически партии, участващи в идните избори, най-високо е доверието към Бойко Борисов (21,3%). “Очевидно ръководителят на ГЕРБ съумява да поддържа обществения си облик. По този метод спомага и за повишение рейтинга на партията му. Същите причини могат да се приведат и за водача на “Възраждане ” Костадин Костадинов, който заема четвъртото място с 18,1%. ”, проучват данните “Сова Харис ”. Сравнително висока степен на доверие получава и Ваня Григорова (16,3%), която дружно с съдружната си партньорка Мая Манолова (13,9% доверие) теглят нагоре резултата на ръководената от тях групировка “Солидарна България ”. Това не може да се каже за водачите на ППДБ: Кирил Петков (13,4%), Асен Василев (12,6%), Христо Иванов (11,4%) и Атанас Атанасов (9,4%). Макар и одобрени политици, те получават доверие, близко или по-ниско от това на обединението, която съставляват, а това несъмнено е проблем в предизборна конюнктура.
Доверието към Слави Трифонов е 14,1%, Корнелия Нинова - 13,3%, Стефан Янев - 11,4%, Румен Христов - 8,9%, Красимир Каракачанов - 8,3%, Петър Москов - 7,3%, Костадин Паскалев - 6,4%.

При Делян Пеевски (6,0% доверие) има усъвършенстване, само че към този момент не е спечелил напълно гласоподавателите, които обичайно гласоподават за ръководеното от него придвижване. Значими резултати получават и Кузман Илиев (5,8%), Иван Гешев (5,4%) и Дарин Дросев (5,3%).



На предходните парламентарни избори са дали своят вот към 2,7 млн. Българи, а в този момент се чакат до урните да отидат 2,5-2,6 млн. души.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР