Румен Радев отвори много сериозна война на институциите и това

...
Румен Радев отвори много сериозна война на институциите и това
Коментари Харесай

Липсата на контрол ескалира, чака ни сериозна война на институциите

Румен Радев отвори доста сериозна война на институциите и това е притеснително, разяснява в предаването „ Точно през днешния ден “ политическият психолог проф. Антоанета Христова. 

Не чаках такава война, толкоз бързо, и то по време на европредседателството, само че явно аргументите са по-дълбоки и с дълготрайна цел. 

Според проф. Христова Бойко Борисов и Румен Радев се конкурират на съвсем един и същи терен на политическо наличие – интернационалната интензивност. Така се стекоха събитията, че на това типично за президента поле на деяние, водач е министър председателят. Това поражда ревността на президента - счита психологът.

Тя позволява и другата причина за напрежението - бъдещите президентски избори, когато двамата могат да се окажат съперници.

Разсъждавайки за дълготрайните цели на политическата сцена, Антоанета Христова очерта персоналната политическа биография на Румен Радев, обвързвана с облика, който той одобри, и със настоящето разположение власт- съпротива. Президентът се възприе като опозиционен говорител  това автоматизирано го „ лепва “ като представител на Българска социалистическа партия, която в този момент има най-силно опозиционно говорене.

Развивайки такава теза, Антоанета Христова пита дали това не е знак за вероятност на Румен Радев като водач на Българска социалистическа партия. Според нея, въпреки и далечна, такава вероятност е допустима.

Втората причина, която поражда мощното напрежение, са самите персони на премиера и на президента - с присъщото за тях високо его, сподели още общественият психолог.  На офанзивата на премиера против началника на кабинета на президента Иво Христов от другата страна се отговори със залп без направления, само че с ясна цел - задачата беше Бойко Борисов. Това демонстрира присъщото за Румен Радев - мощно сензитивен, когато е обиден, той реагира двойно и тройно по-ядосано и по-силно, с директни офанзиви по всичко. Това не е опитът на армията, това е опитът на личността - сподели психологът и предвижда, че:

Липсата на надзор ще ескалира и ни чака доста сериозна война сред институциите.

Антоанета Христова разяснява и фигурата на Делян Пеевски - като етикет на всичко неприятно в българската политика, обвързвано с връзките сред бизнеса и политиката. Според нея в този скандал, в този си облик, Пеевски е незадълбочено употребен и от премиера, и от президента. 

Време е да се отговори по-определено кой и какъв тъкмо е Делян Пеевски. 

Институциите дължат и на нас, и на него или изчистване, или изпълване на етикета със наличие. Иначе – използването на името му е неточно, а ползващите името му - олекват.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР