Румънското правителство съобщи, че лазерът, инсталиран в южния град Мъгуреле,

...
Румънското правителство съобщи, че лазерът, инсталиран в южния град Мъгуреле,
Коментари Харесай

УНИКАЛНО! В Румъния изградиха най-мощния лазер в света

Румънското държавно управление заяви, че лазерът, конфигуриран в южния град Мъгуреле, близо до Букурещ, е достигнал оптималната си мощ от 10 петавата или "една десета от мощността, с която Слънцето влияе на Земята, съсредоточена в един лъч светлина ", съобщи "Аджерпрес ". Румънският министър председател Виорика Дънчила изпрати приветствено писмо до изследователския екип и го увери в цялата поддръжка от страна на държавното управление към плана ELI-NP за създаване на най-мощния лазер в света.

Проектът ELI-NP, който включва над 120 румънски и задгранични учени, е на обща стойност 356 милиона евро, от които 311 милиона евро са обезпечени от еврофондове. Той съставлява румънският съставен елемент от паневропейския план ELI, стартират през 2005 година с присъединяване на 13 европейски страни и който се чака да се трансформира в най-модерната международна конструкция за проучване на фотонното излъчване с рискови характерности. Другите два съставния елемент ще бъдат построени в Чехия и Унгария.

"С помощта на този лазер можем да сътворяваме нови феномени, да наблюдаваме държанието на материята в рискови условия, каквито до момента нямаше на Земята, може би във Вселената съществуват и ще се опитаме да разкрием някои от тайните на Вселената ", съобщи шефът на плана Николае Замфир, съобщи БНР.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР