Румъния се нарежда на трето място в европейските страни с

...
Румъния се нарежда на трето място в европейските страни с
Коментари Харесай

Жилищата в Румъния са сред най-достъпните в Европа: къде са най-скъпите?

Румъния се подрежда на трето място в европейските страни с най-евтини жилища, след Босна и Херцеговина и Гърция. Това излиза наяве от. Средната цена на жилище в северната ни съседка е 1417 евро/кв.м за ново строителство, по отношение на 1266 евро/кв.м през 2021 година.

Проучването на Deloitte е извършено в 27 страни въз основа на данни от огромните градове.

Къде са най-скъпите и най-недостъпни жилища в Европа?

На другия завършек на класацията се намира Австрия, която е най-скъпата европейска страна с 4925 евро/кв.м през 2022 година. Слдва Германия (4800 евро/кв.м), Франция (4639 евро/кв.м) и Норвегия (4204 евро/кв.м).
 Снимка 627089
Източник:

Повечето от страните означават покачвания на междинните цени на новите жилища, до момента в който спадове се означават единствено в Обединеното кралство (-18,8%), Дания (-9,7%) и Франция (-0,2%).

Средностатистическият румънец се нуждае от 6,3 годишни брутни заплати, с цел да закупи жилище от 70 кв.м., което слага страната на шесто място в челната ранглиста по досегаемост след Белгия (4,3 брутни годишни заплати), Норвегия (4,7 брутни годишни заплати), Дания (5), Словения (5,6) и Италия (6,2).

Словакия е най-недостъпната измежду оценените европейски страни с 14,1 брутни годишни заплати, нужни за закупуване на нов дом, следвана от Чехия (13,3 брутни годишни заплати).
 България е европейската страна с най-вече жилища на глава от популацията
Никъде в Европа хората нямат толкоз доста жилища, колкото у нас

Ето за какво цените на парцелите в страната няма да стартират да падат скоро

Каква е обстановката в България?

България е европейската страна с максимален жилищен фонд на глава от популацията - 624 жилища на 1000 поданици.  По отношение на брой жилища на глава от популацията след страната ни се подреждат Португалия и Франция надлежно с 585 и с 552 жилища на 1000 души.

В противоположния завършек на скалата са Гърция (285 единици на 1000 жители) и Обединеното кралство (371) имат най-ниския жилищен ресурс на 1000 поданици през 2022 година

Докато търсенето към момента изпреварва предлагането на жилища в България през 2022 година пазарът стартира да се охлажда. През миналата година беше регистриран спад на броя на покупко-продажбите спрямо миналата година, изключително през втората половина на 2022-а, пишат анализаторите.

Забавянето продължава и през тази година като броят на покупко-продажбите продължава да понижава през първото тримесечие на 2023, въпреки и с по-бавен ритъм в съпоставяне със спада, регистриран през последното тримесечие на 2022-а.

Броят на покупко-продажбите четирите огромни града на страната - София, Варна, Пловдив и Бургас понижава, като максимален е годишният спад през първите три месеца на 2023-а във Варна (-19% при приблизително -9% за страната).

Продажните цени през 2022 година продължиха да нарастват, като междинните цени за жилища в София подвигат с над 25%. Най-голямо обаче е повишаването във Варна (с 30%).
 Експерт: Българите свръхконцентрират благосъстоянието си в недвижимите парцели
Експерт: Българите свръхконцентрират благосъстоянието си в недвижимите парцели

Споменът за пирамидите от 90-те или народопсихологията стои зад това?
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР