Румъния отбелязва националния си празник днес с голям военен парад,

...
Румъния отбелязва националния си празник днес с голям военен парад,
Коментари Харесай

Румъния отбелязва националния си празник с военен парад и протести

Румъния отбелязва националния си празник през днешния ден с огромен боен церемониал, само че и с митинги, оповестяват букурещките всекидневници. Вестник " Адевърул " написа, че военният церемониал ще стартира в 11.00 часа на Площада на Триумфалната арка, където се чака да участват президентът Клаус Йоханис, министър председателят Михай Тудосе, министърът на защитата Михай Фифор и други публични представители.

 © фотография: Българска телеграфна агенция / АРХИВ
В парада ще вземат участие общо 3500 военни и експерти с над 350 механически средства, 50 от които летателни апарати. Ще бъдат включени и новопристигналите самолети Ф-16, които Румъния купи наскоро от Португалия. В парада ще вземат участие и над 300 задгранични военни от България, Англия, Канада, Франция, Германия, Гърция, Италия, Молдова, Полша, Португалия, Словакия, Съединени американски щати, Турция и Украйна, показва изданието.

Изданията оповестяват, че за през днешния ден в обществените мрежи са оповестени и редица митинги. Първата проява под наслов " Искаме си страната назад " е оповестена в 9.00 часа на Площада на Триумфалната арка, а също там, само че в 10.00 часа ще се състои и митинг под мотото " Без корумпирани политици на военния церемониал ". Организаторите на двете събития приканват румънците да почетат героите и знамето на Румъния, само че и да покажат, че " не желаят да бъдат ръководени от крадци ". В. " Адевърул " отбелязва, че митинги през днешния ден ще има и на Площада на успеха в Букурещ, както и в град Алба Юлия, където на 1 декември 1918 година е подписана декларацията за присъединението на Трансилвания към Румъния.

В. " Гъндул " оповестява, че министър председателят Михай Тудосе е декларирал, че не утвърждава решението на кмета на Букурещ Габриела Фиря да провежда коледен базар на Площада на успеха в Букурещ. Решението беше възприето като метод да бъдат неразрешени антиправителствените митинги на Площада на успеха, където се намира постройката на румънското държавно управление.

Изданията пишат също, че Тудосе се дистанцира от позицията на двамата водачи на ръководещата коалиция и ръководители на двете камари на Народното събрание Калин Попеску Таричану и Ливиу Драгня в отговор на сериозно изказване на Държавния департамент на Съединени американски щати по отношение на правосъдната промяна в Румъния. Тудосе съобщи, че не е чел писмото на Драгня и Таричану, само че посочи, че " Съединените щати са и би трябвало да останат главния съдружник на Румъния, освен във боен проект, само че и в стопански ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР