Румъния е на път да получи домакинството на първата Постоянна

...
Румъния е на път да получи домакинството на първата Постоянна
Коментари Харесай

Румъния приема първата бойна група на НАТО в южната част на източния фланг

Румъния е на път да получи семейството на първата Постоянна бойна група на НАТО в южната част на източния фланг на Алианса. Заместник генералният секретар на НАТО Мирча Джоана изясни пред телевизия Диджи 24 за какво това събитие е от изключителна значимост за Румъния в подтекста на напрежението сред Русия и Запада поради Украйна.

Джоана е някогашен министър на външните работи на Румъния, някогашен ръководител на Сената и някогашен дипломат на Румъния в Съединени американски щати.

Допълнителните 1000 американски бойци, които идват в Румъния, са изпратени тук краткотрайно. Те ще се причислят към 900-те американски военни, които се намират непрекъснато в Румъния в базата " Михаил Когълничану " край Констанца и в Къмпия Турзий. Това е мярка за поощряване за нас и за разубеждаване за Руската федерация, изясни Мирча Джоана, съобщи Българска телеграфна агенция.

Заместник генералният секретар на НАТО уточни, че идната седмица ще има значима среща на министрите на защитата на страните от Алианса. Оптимист съм, че можем да вземем решение за основаване на бойна група на НАТО в Румъния, този път за непрекъснато, с Франция отпред и Румъния като страна хазаин, сподели Джоана. Той изрази очакване в тази бойна група да вземат участие и други съдружници със сили с непрекъснато наличие в Румъния.

Джоана напомни, че след окупацията на Крим НАТО е решила да сътвори четири сходни бойни групи - в трите

балтийски страни и в Полша.
Сега за първи път в зоната на Черно море ще има бойна група на НАТО. Големината й ще бъде съпоставима с тези в балтийската зона. Възможно е и други страни от зоната на Черно море или от Централна Европа да изискат сходни бойни групи. Румъния през днешния ден е единствената, която е изразила интерес, и евентуално ще я получи идната седмица, сподели Мирча Джоана.

Според неговите оценки до 2-3 месеца, някъде до лятото, тази група ще бъде функционална и " ще бъде значим детайл за сигурност и за въздържане, който укрепва южната част на източния фланг на НАТО ".

Президентът на Франция Еманюел Макрон разгласи предишния месец, че Франция е подготвена да изпрати войски на територията на Румъния в границите на задачи на НАТО. По-късно в Букурещ пристигнаха министрите на защитата и на външните работи на Франция, които разискаха този въпрос с румънски публични лица.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР