Румъния, Азербайджан, Грузия и Унгария подписаха днес споразумение за стратегическо

...
Румъния, Азербайджан, Грузия и Унгария подписаха днес споразумение за стратегическо
Коментари Харесай

Четири страни подписаха споразумение за подводен електрически кабел под Черно море

Румъния, Азербайджан, Грузия и Унгария подписаха през днешния ден съглашение за стратегическо партньорство в региона на в производството и преноса на зелена сила, заяви Аджерпрес.

Споразумението беше подписано в президентския замък Котрочени в Букурещ в наличието на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на румънския президент Клаус Йоханис. Подписите си поставиха президентът на Азербайджан Илхам Алиев и министър председателите на Румъния, Грузия и Унгария Николае Чука, Иракли Гарибашвили и Виктор Орбан.

Споразумението ще обезпечи финансовата и техническата рамка за реализирането на плана за подводен кабел за транспорт на електрическа енергия от възобновими източници сред Румъния и Азербайджан през Грузия и Черно море. По-нататък силата ще бъде пренасяна към Унгария и останалата част от Европа посредством европейската система за транспорт.

Проектът за черноморския подводен кабел е част от споразуменията в региона на енергетиката сред Европейския съюз и Азербайджан и е водещ план за Грузия като част от тактиката на Европейски Съюз „ Глобален портал “.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР