Румънец създаде първата църква, базирана на изкуствен интелект. Тя е

...
Румънец създаде първата църква, базирана на изкуствен интелект. Тя е
Коментари Харесай

Румънец създаде първата църква, базирана на изкуствен интелект

Румънец сътвори първата черква, основана на изкуствен интелект. Тя е на един клик разстояние и предлага онлайн изповед. Проектът е на 25-годишния Валентин Лъзуряну. Той работи като пълководец по нововъведения в една от най-големите информационни компании в северната ни съседка - Cheil Centrade. Успоредно с това следва магистърска стратегия по водачество и политическа връзка в Националното учебно заведение по политически науки и администрация. “Моята работа е да разбирам хората допустимо най-добре и да диря потребни нововъведения за решение на техните проблеми. Така се зароди и концепцията за черква с изкуствен интелект ”, споделя Валентин Лъзуряну.

Ето какво показа Валентин Лъзуряну в изявление за Българска телеграфна агенция.  

- Кога и по какъв начин Ви хрумна концепцията да създадете черква с изкуствен интелект? Какво ви предизвика?

- От няколко месеца проследявам изкуствения разсъдък и новостите в тази област. Най-много ме интересува по какъв начин мога да го употребявам, с цел да улесня живота на хората. Трябва да разберем, че този изкуствен интелект не е тук, с цел да открадне работата ни или да ни разсейва, а да ни направи по-продуктивни, с цел да ни върне времето, пропиляно в повтаряща се работа.

В един съвършен за мен свят хората биха имали задоволително свободно време, с цел да следват своите пристрастености, да се грижат повече за фамилията и приятелите си. Без да се тормозят, че довечера няма какво да ядат или къде да спят и без да прекарат 12 часа на работа. Всички би трябвало да се радват на преимуществата на софтуерния прогрес, а освен шепа определени хора.

Идеята ми хрумна преди две седмици. Тогава за първи път започнах да изследвам методите, по които мога да я изградя. Исках да видя на какво в действителност е кадърен чатбота с изкуствен интелект (ChatGPT). Въпреки че нямам напреднали знания по програмиране, за два часа съумях да направя първия работещ първообраз. Отне ми още няколко дни да изградя фасадата и да приложа някои ограничения за сигурност. Използвах програмен продукт с отворен код и GPT-4, с цел да шифровам платформата и съумях да доставя първия работещ първообраз.

Само три дни откакто започва, той има над 160 000 визити. Десетки хиляди хора са се изповядали онлайн или са генерирали персонализирани великденски молебствия и послания. Това ме окуражи и желая да продължа да развъртвам платформата, да включа повече хора, които се интересуват от плана. Да го превърнем в същински сателит на вярата, за вярващите. Не желая да заменя църквата по никакъв метод, просто желая да дам на хората и друга опция. В края на краищата компютърът не ви съди, той просто пресмята.

- Как работи църквата?

- Технически е по-просто, в сравнение с си мислите. По създание това е персонализиран интерфейс за чатбот с изкуствен интелект (ChatGPT). Когато някой влезе в уеб страницата, има няколко варианти: изповед, молитва, „ Попитайте духовник “ или тематични известия. Аз ще продължа да прибавям нови режими през идващите месеци. Въпреки че започнах по-скоро на смешка, бързо разбрах, че има огромен капацитет и се пробвах да го изградя по допустимо най-сериозния метод, който да е в духа на това, което би трябвало да значи черква - място за схващане и вътрешно разсъждение.

Много значим аспект тук е, че не групирам никакви персонални данни. Всички данни, въведени в уеб страницата, както и цялото генериране са сред тях - Бог и OpenAI, който обработва нашите текстове. Аз нямам директен достъп, с цел да видя защо се изповядва светът. Всичко, което предлагам, е по-лесен интерфейс за взаимоотношение със съществуваща технология в безвредна и другарска среда.

Надявам се, че в недалечно бъдеще ще можем да предлагаме и генериране на персонализирани църковни картини, достъп на няколко десетки други езика, аудио поддръжка и модел, основан върху Библията, където любопитните могат да задават въпроси или да желаят пояснения за избрани пасажи. Последната концепция ми хрумна, откакто видях сходно решение, внедрено в Корана, по време на lablab.ai Hackathon.

Разбира се, потребителите би трябвало да имат поради, че не приказват с същински духовник, а с машина и че аз по никакъв метод не съм обвързван с Румънската православна черква. Това е план, който направих най-вече за себе си, като метод да си покажа, че мога и по пътя осъзнах, че има същинска изгода, която си коства да проуча. В последна сметка става въпрос за довеждане на вярата непосредствено в ръцете на хората.

- Вие в какво вярвате?

- Вярвам в хората. И че всеки има право да избира какво да мисли. Въпреки че аз персонално изгубих религия във всяка форма на божественост преди доста години, това не ме стопира да се пробвам да върша положително където и както мога. Вярата, каквато и да е тя, е на първо място самостоятелна.

Често минавам около Катедралата “Спасението на нацията ” в Букурещ и се чудя дали храм на стойност 100 милиона евро би оказал помощ на Бога по някакъв метод или молитвите на хората към него щяха да са също толкоз добре признати в едно по-малко и по-скромно място. Особено когато светът гладува.

Харесва ми да мисля, че в случай че към момента има висша божествена фигура, Той не се интересува какъв брой огромен храм са му построили енориашите, а на какъв брой ближни са помогнали. Има доста въпроси, само че за жалост не съм в положение да им отговоря. Те са обект на полемики от хиляди години. Няма да намеря отговора самичък.

 

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР