Рулетката за БНБ се завъртя. Петима са засега кандидатите за

...
Рулетката за БНБ се завъртя. Петима са засега кандидатите за
Коментари Харесай

Рулетката се завъртя! Петима в битка за БНБ

Рулетката за Българска народна банка се завъртя. Петима са към този момент претендентите за гуверньор на банката, като с най-големи шансове е сегашният шеф Димитър Радев. Той е повдигнат от ГЕРБ-СДС, като партията на Бойко Борисов съобщи, че няма да поддържа никакъв различен претендент.

" Продължаваме промяната - Демократична България " оповестиха, че ще имат своя номинация, само че към този момент не са съобщили име. В коридорите на Народно събрание се приказва, че за поста се борят Андрей Гюров, който към този момент един път се опитва за мястото и Даниел Лорер. Не ми е известно Даниел Лорер да е обсъждан за гуверньор на Българска народна банка, съобщи обаче съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов. А някогашният финансов министър Владислав Горанов напряко посече мощния човек в " Промяната " с думите: " Лорер е образован мъж, само че не става за Българска народна банка ".
-->
Бившият финансов министър в първия кабинет на Борисов Симеон Дянков самичък разгласи кандидатурата си. Той съобщи преди дни, че това е огромната цел на всеки финансист.

" Възраждане " предлага някогашния основен икономист на Българската национална банка (БНБ) Любомир Христоно  за неин шеф.

В същоно време уеб сайтът businessnovinite.bg заяви, че претендент за поста ще бъде и някогашният инспектор на банката Кольо Парамов. Той е повдигнат от " Българския съюз за директна народна власт ".

Мандатът на сегашния шеф на Българска народна банка Димитър Радев изтече през юли 2021 година Опит за избиране на нов началник на банката имаше през 2022 година, когато в пленарна битка влязоха Любомир Каримански и Андрей Гюров. Политическият конфликт сред Има Такъв Народ и " Промяната " попречи на избора.

Миналата седмица Народното събрание одобри процедурни правила за избор на началник на Българска народна банка.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР