Рудникът край Крумовград започна да работи на пълни обороти в

...
Рудникът край Крумовград започна да работи на пълни обороти в
Коментари Харесай

Над 106 млн. долара са приходите на DPM от мините в Челопеч и Крумовград

Рудникът край Крумовград стартира да работи на цялостни обороти в края на август предходната година

© Цветелина Белутова Канадската компания Dundee Precious Metals (DPM) регистрира над 106 млн. $ доходи за първото тримесечие на 2020 година от двете си мини в България. Това е близо 70% повече, в сравнение с за същия интервал на предходната година. Голяма част от растежа се дължи на това, че рудникът край Крумовград стартира работа на цялостна мощ в края на август предходната година и не е включен в резултатите отпреди година. Приходите на компанията в Челопеч обаче също нарастват с над 50% (виж таблицата). Общо от двата плана са добити 73 хиляди тр.у. злато под формата на концентрат за първото тримесечие.

От DPM показват, че резултатът от пандемията от ковид върху компанията е най-малък. И двете мини не престават да работят обикновено, а след краткотрайно ограничение на преработката на концентрати в Намибия с 20% поради наложени от държавното управление ограничения от този месец металургичният цех там също работи на цялостен потенциал. Затова DPM удостоверява годишната си прогноза. През 2020 година се чака да бъдат добити 257-299 хиляди тр.у. злато и 35-40 млн. фунта мед.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики

Мината в Челопеч

Компанията регистрира двуцифрен растеж на производството на концентрат в Челопеч поради по-високото наличие на метали в рудата. Общо за тримесечието в завода са създадени 42.7 хиляди тр.у. злато и 9.4 млн. фунта мед под формата на концентрат. По отношение на продажбите има растеж при медно-златния концентрат и понижение при пиритния, което се дължи на графика на доставките.

Приходите от бизнеса в Челопеч нарастват с повече от 50% до над 63 млн. $, повече от два пъти се усилва и поправената чиста облага, демонстрира докладът на DPM. Причините за по-високите резултати са увеличените продажби на метали под формата на концентрат, понижените разноски, по-високите цени на златото и по-ниските такси за преправка на концентрата. Частичен отрицателен резултат са оказали по-ниските цени на медта.

" Ада тепе "

Производството на концентрат от рудника " Ада тепе " край Крумовград стартира през второто тримесечие на 2019 година, само че действително цялостна мощ беше достигната в края на август. Затова и финансовите резултати не могат да се съпоставят на годишна база. За първото тримесечие на 2020 година от " Ада тепе " бяха създадени 30.3 хиляди тр.у. злато и 11.1 хиляди тр.у. сребро под формата на концентрат, което е с към 5% повече, в сравнение с за последните три месеца на предходната година. Приходите за първото тримесечие на 2020 година са 43 млн. $.

През 2016 година DPM подписа контракт за предварителна продажба на злато против предплатено финансиране в размер на 50 млн. $ за плана " Ада тепе " от няколко задгранични банки и българската Уникредит Булбанк. Според съглашението компанията би трябвало да достави 46.2 хиляди тр.у. злато по избран график, откакто мината проработи. Доставките са почнали през октомври 2019 година и ще приключат до края на тази година, излиза наяве от доклада.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР