Розетата от Плиска пази кодовете на човешката цивилизация. А близо

...
Розетата от Плиска пази кодовете на човешката цивилизация. А близо
Коментари Харесай

Български артефакт пази кодовете на човешката цивилизация

Розетата от Плиска пази кодовете на човешката цивилизация. А близо половин век след археологическите разкопки артефактът продължава да е обект на задълбочени проучвания.

Тя е открита през 1961 година. Датирана е в интервала VII-IX век. Розетата е с диаметър 38 см и съставлява седемлъчева звезда с изсечени на всеки лъч по два прабългарски рунически знака и халкичка за окачване. На гърба на медальона е изсечен прабългарският знак IYI. Според починалия наш археолог Рашо Рашев знакът се открива най-често в християнски подтекст, а смисъла му е към момента неизяснено изцяло.

Според други български откриватели, като Александър Алексиев-Хофарт и доцент Иван Танев, знаците и лъчите на розетата са свързани с познатите в древността седем планети, към които тогава са включвали Слънцето и Луната. Техните проучвания стигат до извода, че най-горният лъч показва Слънцето.

 Български артефакт пази кодовете на човешката цивилизация

Освен това знакът IYI на противоположната страна сочи точно към този лъч. По часовникова стрелка планетите са подредени, както следва: Марс (вторник), Юпитер (четвъртък), Сатурн (събота), Месец (понеделник), Меркурий (сряда), Венера (петък), Слънце (неделя). Така или другояче, това е най-древният писмен надпис по нашите земи. А писмеността е била израз на нивото на цивилизацията на всеки народ – от египетските писмени знаци през клиновидното писмо на шумерите и до първите фонетични писмености на индийци и финикийци.

В предантичния Егейски район, който включва и днешните български земи, се е употребявали необикновен тип знаци, наречени от учените през днешния ден Линеарен А и Линеарен Б. Линеарен А е зародил през XVIII век преди Христа, а за Линеарен Б се счита, че е основан през XV век преди Христа. Произходът на Линеарен А е в нашата татковина. Малцина знаят, че знаците от Градешница, Караново и други предшестват с епохи тези от Крит и Пелопонес, което е потвърдено още преди половин век от учен Владимир Георгиев. Тази най-древна писмена система e позната и на старите българи. Това е реалност, показващ, че ние сме потомци на народ, който е изиграл извънредно значима роля в оформянето на историята на нашия континент.

Вижте още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР