Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употрѣблява още по-радикални

...
Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употрѣблява още по-радикални
Коментари Харесай

Амеба до Ботев - това ще е Митрофанова в Калофер. Стига гаври с историята!

" Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употрѣблява още по-радикални срѣдства, с цел да изтрие отъ лицето на земята бѫлгарските колонии. Тя лиши земите на колонистите, подложи ни съ сичката своя нѣмска строгость и подлость подъ законътъ на „ общата повинностъ “ и, когато ние пожелахме да оставимъ пепелищата на ногайските татаре, които работливата бѫлгарска рѫка преобѫрна на парадайс, и да са върнемъ въ своето остаряло родно място, испроводи нѣколко черни бѫлгарски души с цел да ни отвѫрнатъ отъ това намѣрение. Но това, което не можиха да направтъ устата на продадените блюдолизци, направиха казаците съ своите сулици и камшици и съ копитата на своите коне, направи държавното управление съ своите темници, съ своятъ Сибиръ и съ своите 25 по гѫрбътъ. Вие нѣма да повѣрвате, в случай че ви кажа, че въ едно село (?) казаците извѫрзаха сичките старци, мѫже и ергене и, като ги испроводиха „ куда Макаръ телятъ не голялъ “, не оставиха ни една жена необезчестена, ни една мома неразвалена и ни едно дѣте неизнасиловано. Тие испокрадоха имането и покѫщнината на селѣните, испоклаха имъ птиците и добитакътъ и сичкото това мина ненаказанно отъ страната на държавното управление. На мѣста дори и крѫвь са пролѣя! Кажете ми послѣ това не ще ли нашиятъ народъ да заеме мѣстото на евреите въ Европа? "

Христо Ботев, в. „ Знаме “, година I, бр. 13 от 4 април 1875 година

 

Ботев е член на „ Партията на младите “, която води война грубо с русофилите. Негови съратници са Атанас Узунов, Левски, Стамболов…

 

Руските управляващи в Одеса няколко пъти го изключват от учебно заведение и университета като „ обезсърчителен и нападателен “.

 

През есента на 1874 година съветският историк Дмитрий Иловайски се среща с Каравелов и Ботев и ги приканва да спрат с рецензиите си против Русия, тъй като съветското държавно управление доста се дразнело,

Преди това напролет на 1872 година, по донос на съветския консул в Галац, Ботев е задържан.

 

Част от ярката публицистичната активност на Ботев съзнателно е премълчавана в България през десетилетията след 9 септември 1944 година Така да вземем за пример във вестник „ Дума ” през 1871 година Поетът написа: „ Нѣма славянинъ юженъ или западенъ, нѣма свѣстенъ човѣкъ, който би можалъ да симпатизирам на такава нереална концепция, каквато е тази на руситѣ, съ осѫществяването на която се поглъщатъ цѣли народности, отдѣлени една отъ друга съ история, литература, нрави, традиции. Съ химическото обединение на сходни народности става композицията на робството, на яда, който приема съвсем цѣло столѣтие болната Полша. ”

 

И още: „ На съветското немско държавно управление, каквото са види, отново би трябвало да му се е пощяло някой баламач, че рови толкова безобразно с носът си в нашитe работи. То през днешния ден подсъсква Фенерската патриаршия да стачкува срещу ферманът, а въпреки това интригува пред турското държавно управление, че българитe не били сякаш узрели още да имат независима иepapхия; по тази причина трябвало да са промени ферманът в интерес на продадената Гръцка патриаршия, която са обзалагала да бъде от в този момент нататък панславистическа мекереджийница на Русия.

Чувате ли българе, какво приятелство, какво положително ви желае московското продадено държавно управление? То желае да ви направи най-честити на света, каквито бяxтe преди 20–30 години под Гръцката патриаршия. За това молете са на Бога да живеят Бакуновци, да живee руский народ и бъдещата свободна Русия!

 

В-к „ Тъпан “, год. I, брой 17, 27 квас 1870.

 

След всички тези огнени слова, подкрепеният от Българска социалистическа партия кмет на Калофер Румен Стоянов поканил съветската посланичка Елеонора Митрофанова на тържествата послучай годишнина от раждането на Христо Ботев на 6 януари. И какво ще каже Митрофанова пред паметника на огромния Българин? Ние го изключвахме, прокуждахме и арестувахме, само че въпреки всичко е учил нещо си в Одеса. В Одеса, който от много време е украински град…

Доста жестоко и неуместно решение на кмета Стоянов. Но то сигурно е в съгласие с който би трябвало в София. Не се съмнявайте.

 

Чудно за какво същото гостолюбие не се демонстрира към посланика на Румъния у нас. Все отново Ботев, Левски и десетки от най-свестните българи в историята ни са намирали заслон и поддръжка точно в тази прилежаща нам страна в най-тежки години. Също и посланикът на Украйна - Ботев е бил преподавател в български учебни заведения в Украйна.

 

Но Митрофанова... Тя може да извършва напътствията на Кремъл да се натрапва на всички места, само че къде е достолепието на родните апревници? Надявам се, че ще се намерят хора с достолепие, които ще създадат наличието й на 175-годишнината от рождението на този популярен българин нежелано и мъчно.

 

Няма да е огромна изненада (неприятна), в случай че съветската посланичка цъфне и на 19 февруари пред паметника на Апостола, за обесването на който граф Игнатиев поздравява турските власти…

 

Стига сте бъркали слугинажа с благодарността, товарищи продажни политици! Амеба до Ботев...

 

И да знаете: „ Символ-верую на българската комуна ” не текст на Христо Ботев, а една подла и целенасочена операция на комунистическата агитация. Доказаха го учени историци.

 

Крайно време е да се замислим за достолепието си и за историческите истини.

 

Огнян Стефанов
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР