Росен Желязков събра повече гласове от Никола Минчев на балотажа

...
Росен Желязков събра повече гласове от Никола Минчев на балотажа
Коментари Харесай

Шок в НС: Желязков спечели балотажа срещу Минчев, но ПП не го признават за избран

Росен Желязков събра повече гласове от Никола Минчев на балотажа за избор на ръководител на Народното събрание. Той обаче не получи болшинство, което докара до спор дали следва да се смята за определен.

От място Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС размаха На трибуната обаче излезе Асен Василев от " Продължаваме промяната " (ПП), който оспори това. Той се базира на член 81, алинея 2 от Конституцията, която повелява: „ Народното събрание приема законите и другите актове с болшинство повече от половината от присъстващите народни представители, с изключение на когато Конституцията изисква друго болшинство. “

Водещият първото пленарно съвещание Вежди Рашидов даде 15 минути отмора за изясняване на обстановката.

При балотажа Росен Желязков получи „ за “ единствено от ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи – общо 103 гласа. „ Против “ него бяха 85, а „ въздържал се “ - 52.

Никола Минчев пък получи 98 „ за “ (от „ Продължаваме промяната “, " Демократична България " и " Българска социалистическа партия за България " ), против 32 „ срещу “ и 110 „ въздържал се “.

В коридорите Асен Василев разяснява пред кореспонденти, че би трябвало да се започва нова процедура за избор на ръководител на 48-ото Народно заседание, откакто сегашната не е била сполучлива. 

 

Очаквайте подробности
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР