Ромските ученици масово се връщат в клас след тестване за

...
Ромските ученици масово се връщат в клас след тестване за
Коментари Харесай

Ромските ученици масово се връщат в клас след тестване

Ромските възпитаници всеобщо се връщат в клас след тестване за Covid-19 два пъти в седмицата. Това демонстрират данни от изследване на Центъра за междуетнически разговор и приемливост " Амалипе " измежду учебни заведения от мрежата " Всеки възпитаник ще бъде първенец ", оповестиха от Министерството на образованието.

В анкетата са взели участие 127 учебни заведения, огромна част от които образоват ромски деца. В повече от половината от тях - 54.33%, присъствено се образоват всички паралелки в начален стадий. В 19,69% от учебните заведения са се върнали единствено част от паралелките. В други 5.51% занятията в клас се възобновяват тази седмица, защото родителите са дали единодушие за тестване на децата преди дни. В 20% от учебните заведения към момента няма присъствен образователен развой.

74% от включените в изследването учебни заведения са в села, а останалите се намират в общински и регионални центрове.

В две трети от учебните заведения всички или съвсем всички родители са разрешили дребните възпитаници да бъдат тествани. Във всяко четвърто учебно заведение са се съгласили сред 50 и 75% от родителите.

Само в 6 от интервюираните учебни заведения нито един от родителите към момента не е заявил предпочитание за тестване.

От център " Амалипе " регистрират, че броят на родителите, които желаят децата им да бъдат в учебно заведение след проучване за COVID-19, непрестанно се усилва. Повишаването на искащите е резултат от напъните на посредници и учители на терен. На места шефове са организирали демонстрации на тестване навън, с цел да могат родителите да се убедят в сигурността на процедурата.

В учебните заведения с централизация на уязвими групи съвсем не съществува проблем с присъединяване на учителите и непедагогическите експерти в тестването. В 85.4% от просветителните институции са се присъединили всички преподаватели, а в 87.40% са взели участие и всички непедагогически експерти. Не са изключение и ромските родители, които оказват помощ при тестването като доброволци.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР