Романът Брулени хълмове (Wuthering Heights) е най-известното произведение на английската

...
Романът Брулени хълмове (Wuthering Heights) е най-известното произведение на английската
Коментари Харесай

Най-въздействащите цитати от Брулени хълмове

Романът " Брулени хълмове " (Wuthering Heights) е най-известното произведение на британската писателка Емили Бронте (30 юли 1818 - 19 декември 1848), оповестено за първи път през 1847 година под псевдонима Елис Бел. Това е драматичен роман за обич и ненавист, за изпепеляващи пристрастености, които погубват индивида и го трансформират в жив фантом. Благодарение на него Йоркшър става туристически обект - името на романа идва от едно Йоркшърско имение на хълмовете, към което се развива историята. По романа са основани няколко кино версии, опера и балет. Нека си напомним 15 въздействащи цитата от " Брулени хълмове ", който продължава да се радва на огромна известност до през днешния ден.

1. " Имаш ли положително сърце, ще имаш и хубаво лице. И най-хубавото лице ще стане повече от грозно, в случай че сърцето е неприятно. "

2. " Една неистова обич, отнемане, болест на душата, от която на никое място не можеш да се скриеш, от която в никакъв случай не можеш да избягаш. Любов по-страшна от страха, по-жива от живота. Няма думи, свещи, похвали. Няма тела. Нито цветя и усмивки. Няма аз и ти, ние двамата. Любов, в която аз съм ти. "

3. " Един рационален човек би трябвало да може самичък да си прави компания. "

4. " Понякога в действителност съжаляваме тези хора, които нямат капка благосклонност нито към себе си, нито към другите. "

5. " Целият свят ми се коства като някаква страхотна колекция от възпоминания, които ми припомнят, че е съществувала и че съм я изгубил. "

6. " Гордите хора сами си докарват страдания и неприятности. "

7. " Дойдох до тук само да зърна лицето ти. Борих се с горчивия живот откогато за последно чух гласа ти. И би трябвало да ми простиш за мълчанието, тъй като се мъчих само поради теб. "

8. " Честните хора не крият делата си. "

9. " Не мога да погледна към каменния под, без да видя лицето й, вдълбано в плочите. Във всеки облак, във всяко дърво, нощем в самия въздух, а през деня във всичко, което погледна, постоянно чувствувам нейния лик. "

10. " Винаги съм бил толкоз затворен в себе си, тъй като най-накрая диря да намеря някого, с който да споделя мислите си. "

11. " Благите и благодушни хора имат още по-голямо съображение да бъдат себични от хората с властна природа. "

12. " Добрината ти ме накара да те обичам повече, в сравнение с в случай че бях заслужил любовта ти; и въпреки че не бих могъл и не мога да скрия същинския си темперамент от теб, аз скърбя и се разкайвам, че съм подобен, и ще скърбя и ще се разкайвам, до момента в който умра! "

13. " Коварството и насилието са нож с две остриета. Те нараняват по-тежко тези, които прибягват до тяхната помощ, в сравнение с самите им противник. "

14. " Великият смисъл на живота ми е той. Ако всичко друго загине, а той остане, аз отново бих продължавала да живея. Ако пък всичко друго остане, а той загине, вселената би станала ужасно непозната за мен и като че ли не бих била съставка от нея. "

15. " Ти си едно от ония неща, които са постоянно налице, когато човек има най-малка потребност от тях, а когато те търсят, все те няма! "

Инфо: www.highviewart.com

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР