Родители са давали на високопоставени хора в общината между 3000

...
Родители са давали на високопоставени хора в общината между 3000
Коментари Харесай

Родители са плащали на хора в столична община за прием в детска градина, твърди уволнен директор

Родители са давали на високопоставени хора в общината сред 3000 и 5000 лв., с цел да бъдат признати децата им в детска градина, това сподели през днешния ден по Би Ти Ви уволненият шеф на 164-та детска градина " Зорница " в столичния квартал " Горна баня " Мариана Иванова. Тя беше отстранена от работа на 20 декември с аргумента, че е приела деца, които не са минали през системата за електронно класиране на общината.

" Разговаряла съм с родители, които споделят, че са дали доста пари на високопоставени хора в общината и питат това ли е всичко. Натискът е сериозен също в регионите " Триадица " и " Подуене ". Там има признати 50-60 деца по този метод ", споделя Иванова.

Мариана Иванова удостовери, че е имало подобен банкет и в ръководената от нея детска градина, само че уточни, че това е ставало под напън от районния кмет на " Овча купел ", ръководителят на дирекция " Образование " в региона и специалисти от дирекцията. Имената на децата, които трябвало да бъдат признати, идвали със SMS-и, на листчета и с телефонни позвънявания.

Те пък се записвали по силата на член от наредбата, който планува без да минават през електронната система на общината, да се одобряват деца с хронични болести и със специфични просветителни потребности. Мариана Иванова сподели, че за всяка то записаните деца е получавала подписани от трима лекари мнения, че те имат хронични болести като асма, бронхит и алергии.

" Уволняват ме са нещо, за което са ме притискали. Експертът в дирекция " Образование " Ирен Николова, ме заплаши, че ще ме съсипе от инспекции, откакто и споделих, че не мога да запиша дете, което тя ми уточни ", сподели Иванова. Тя добави, че това е единствената детска градина в Горна баня и единствено за яслената група чакат над 100 деца.

Мариана Иванова акцентира, че от 2013 година желае от общината да се разшири градината и да се открият нови групи, само че това по този начин и не станало.

И през днешния ден пред детската градина се събраха родители на деца от градината и работещи в нея, които стачкуват против отстраняването на Иванова. Те считат, че тя отличен управител, построила е добър екип и градината работи добре.

Протестът е подсилен от 35 души от работещите в детската градина, както и от над 300 родители на децата, които я посещават.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР