Родители от пловдивското село Марково се включиха в протестна подписка

...
Родители от пловдивското село Марково се включиха в протестна подписка
Коментари Харесай

Родители от Марково настояват малките ученици да се върнат в училище без тестове

Родители от пловдивското село Марково се включиха в протестна подписка против заповедта на просветителния министър учениците от 1 до 4 клас да бъдат тествани два пъти седмично, с цел да посещават присъствено занятия. Хората упорстват за абсолютно връщане на децата в класните стаи. Също по този начин считат, че се използва насила към родителите, които са взели решението децата им да останат на онлайн образование.

В момента в едно от заведенията наоколо до ОУ „ Св. Св. Кирил и Методий” в селото се събира подписката, след което тя ще бъде предоставена на кмета на Марково Десислава Терзиева. Родителите са написали и писмо до Терзиева, което ще приложат към подписката.

В него се показва, че родителите се сплотяват твърдо срещу използването на проби за COVID-19 върху децата като изискване те да бъдат позволени в присъствена форма на образование и желаят отпадането на ограничения от сходен вид.

„ По мотив провеждането на тези проби и изявлението на министъра на образованието господин Денков на 04.11.2021 година, направено в утринния блок „ Здравей, България” по Нова тв, че „ родителите, които са взели това решение, следва да се включат доста по-активно в процеса на образованието на децата си” и още: „ учителите не могат да преподават и по двата метода – онлайн и присъствено”, считаме, че е налице насила, според член 143 от Наказателен кодекс, към родителите, които не желаят техните деца да бъдат тествани и се явяват малцинство в класа, който посещават. Това ги кара да претърпят морални и материални вреди, както и да нарушат редица закони, в това число и Конституцията на Република България”, написа в писмото.

„ Принуждавайки децата да не посещават учебно заведение, в случай че изборът на болшинството не е техният избор, те ще останат отвън редиците на учащите се. Ще бъдат принудени да се провеждат като частни възпитаници, което води до обилни материални разноски за фамилиите, а образованието в България е гратис, написа в Конституцията, и е наложително до 16-годишна възраст. С тази заповед са нарушава член 143 от Наказателен кодекс в частта му „ принуда”, наред с дискриминация и отнемане от изконни човешки права, закрепени в Конституцията на Република България”, се добавя в писмото.

В момента първи и втори клас в ОУ „ Св. Св. Кирил и Методий” учат присъствено, а трети и четвърти – онлайн. В първи клас от 26 деца 19 посещават присъствени занятия. На останалите 7 деца родителите са отказали да се вършат проби и те учат в електронна среда. Втори клас са 100% присъствено. В трети клас единствено родителите на 3 от общо 19 деца са дали единодушие да се тестват, заради което целият клас е останал на онлайн образование. Подобна е обстановката и в четвърти клас. Там за тестванията са родителите на 8 от 21 деца. Това заяви за TrafficNews Десислава Терзиева.

Тя изясни, че към момента при нея няма публично импортирана подписка. Наскоро обаче е имала среща с родителите, по време на която те са поискали да вършат тестванията у дома. „ Обясних им, че заповед на министъра може да бъде анулирана единствено с друга заповед на министъра. Но, естествено, право е на всеки жител да си слага исканията”, уточни Терзиева.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР