Родители на деца с увреждания и близки на инвалиди излизат

...
Родители на деца с увреждания и близки на инвалиди излизат
Коментари Харесай

Хората с увреждания излизат на шести национален протест пред Министерски съвет

Родители на деца с увреждания и близки на инвалиди излизат на шести народен митинг. Близо 20 неправителствени организации от 10 града в страната ще поддържат недоволството им с гледище за’’Гарантиране на персонална помощ за деца/лица с увреждания и нови политики по уврежданията ".

Сборният пункт в София е 11 часа пред Президентство. След това протестиращите би трябвало да потеглят към НДК като ще спрат за час пред постройката на Министерския съвет.

За последните промени, които засягат хората с увреждания, протестиращите декларират: " За да приказваме за действителна интеграция на хората с увреждания, следвайки полезностите заложени в Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на хората с увреждания, предлагаме напълно нова идея: 1. С козметични промени в Закона за интеграция на хората с увреждания няма да се усъвършенства ситуацията им, тъй като законът е стар като философия и метод. В резултат на неговото приложение хората остават изолирани, необразовани, безработни и небогати ".

Според тях е нужно да се тръгне от прекосяване към нова система за оценка на увреждането и потребностите на индивида, подбудени от това увреждане, само че за общественото му включване в общността – детската градина, учебното заведение, университета, пазара на труда и прочие Медицинската оценка би трябвало да се съдържа в една разширена епикриза, която да демонстрира трайния недостиг на органи. Освен това тя би трябвало да се употребява като база за сложна самостоятелна оценка, която включва потребността от рехабилитация, механически помощни средства, медицински произведения, персонална помощ, адаптиране на жилище или персонално транспортно средство, помощ в дома, в учебно заведение, на работното място. Тази оценка е нужно да се реализира от екип експерти в другите области към локалните структури на Агенцията по уврежданията, а не на Агенцията за обществено подкрепяне и да се повтаря от време на време – изключително при децата и при смяна на събитията.

От своя страна техническите помощни средства би трябвало да включват всевъзможни устройства ниско- и високотехнологични, които компенсират недостига на човешкото тяло и сетива, провокиран от болестта. А типът и размерът на самостоятелната поддръжка следва да включват: месечна прехрана заради увреждане, механически помощни средства, персонална помощ - поддръжка в дома, на работното място и други

" Въз основа на тази оценка би трябвало да се образува персонален бюджет на индивида. финансиране на всички пера по един закон (въвежда се понятието " персонален бюджет " ), в който Личната помощ е ясно регламентирана. Въвеждането на този метод изисква преструктуриране и овластяване на съществуващата Агенция за хората с увреждания, която би трябвало да бъде наречена просто Агенция по уврежданията. Тя би трябвало да получи отговорност, свързани както с самостоятелния метод и оценка на увреждането, по този начин и със обществената реализация на всеки човек с увреждане (здравеопазване, обучение, претовареност и пр.), включително и за достъпността на средата ", показват още протестиращите.

Те мислят още, че би трябвало да се премисли и реформира механизмът за консултиране с организациите на хора с увреждания (тези за хора с увреждания са снабдители на услуги и те не следва да вземат участие в консултативния развой за политики по уврежданията). Със сигурност би трябвало да се раздели политическото присъединяване на организациите от субсидирането им – сходно разбъркване води до спор на ползи.

Министър Петков: Ценим вашето мнение

Пресцентърът на общественото ведомство пък осведоми през вчерашния ден, че министър Бисер Петков се е срещнал с родители на деца и младежи с трайни увреждания във връзка декларираното от тях желание за митинг. Министърът увери присъстващите, че Министерството на труда и обществената политика води диалози освен с Национално представителните организации на и за хората с увреждания, само че и с организациите, които не са показани в този съвет.

" Ние ценим вашето мнение, изразени позиции и оферти за решение на проблемите на хората увреждания ", ги е уверил министърът. Целта на срещата е била разискване какво е направено досега и какво още би трябвало да се направи.

На диалога родителите са деца с увреждания са сложили проблеми, с които се сблъскват и нуждата от законодателни промени за основаването на условия за действителна интеграция на децата им. Родителите упорстват за провеждането на политики за инвалиди, които да основават условия за компенсиране на самостоятелните им потребности. За задачата те желаят да се одобри Закон за персоналната помощ, който ще даде опция услугите да доближат до дома и правене на обществена оценка на потребностите за определяне на следствията от увреждането.

Министър Петков е уверил присъстващите, че ведомството е осведомено с техните претенции и че държавното управление съществено разисква решаването на въпроса с неравнопоставеността във връзка с по-значителната финансова поддръжка за фамилиите на деца с увреждания до 18 година и доста по-ниския размер на поддръжката след навършване на пълноправие на тези деца. По време на диалога е разисквана и тематиката за смяна в метода на разпределяне и контрола върху целевите помощи за съоръжения, уреди и медицински произведения, както и основаването на обществени услуги за възрастни като на практика дейности за използване на Стратегията за дълготрайна грижа.

Петков е поел уговорката министерството да направи обстоен финансов разбор на целия обществения запас, който се изразходва за политики за хората с увреждания и даде обещание да запознае премиера и министрите на опазването на здравето и на образованието с предложенията за повишение на успеваемостта от потреблението му.

Протестите започнаха през 2015 година с искане на родителите на деца с увреждания за по-адекватни грижи и услуги за децата им. През 2016 година тъкмо преди един от митингите държавното управление (вторият кабинет " Борисов " ) незабавно одобри нарастване на помощите за децата с най-висока степен на увреждане (над 90%) и по-малко за останалите степени, които по-късно откриха място и в бюджета за 2017 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР