Роденият в Сомалия нападател, който вчера подпали пикап с газови

...
Роденият в Сомалия нападател, който вчера подпали пикап с газови
Коментари Харесай

Нападателят от Мелбърн бил вдъхновен от Ислямска държава

Роденият в Сомалия нападател, който през вчерашния ден подпали пикап с газови бутилки и умъртви един човек в Мелбърн, е бил въодушевен от Ислямска страна, само че не е имал директни връзки с джихадистката група, съобщи Ройтерс, цитирайки локалната полиция.

Според полицията 30-годишният нападател Хасан Халиф Шире Али се радикализирал и въодушевил от пропагандата на екстремистите. През 2015 година паспортът му бил анулиран поради отчет на разузнаването, че се готви да отпътува за Сирия, само че съгласно оценката макар радикалните си възгледи, той не представлявал опасност за националната сигурност на Австралия, предава Българска телеграфна агенция.

Шире Али беше прострелян от полицията и умря в болница.

Ислямска страна пое отговорността за нападението. Според заместник-главния комисар на австралийската полиция Йън Макартни нападателят без подозрение е бил радикализиран, само че полицията счита, че не е имал директни контакти с организацията.

Премиерът Скот Морисън съобщи, че готовността за терористично нахлуване остава на трета от общо пет степени и съобщи пред кореспонденти в Сидни, че казусът е в радикалния ислям.

" Ще го нарека с същинското му име. Радикален, принудителен, екстремистки ислям, който се опълчва на самия ни метод на живот. Аз съм първият, който ще отбрани религиозните свободи в тази страна, само че това значи, че би трябвало да бъда и първият, показал с пръст религиозния екстремизъм ", акцентира той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР