Родена на 18 септември 1905 година, магнетичната актриса Грета Гарбо

...
Родена на 18 септември 1905 година, магнетичната актриса Грета Гарбо
Коментари Харесай

Грета Гарбо и Мерседес де Акоста – любов или нещо подобно

Родена на 18 септември 1905 година, магнетичната актриса Грета Гарбо съумява да обгърне живота си с загадъчност до самия му край през 1990-а. Прекарва последните си години сама и в никакъв случай не се омъжва. Не обича да разяснява персоналния си свят, по тази причина и за любовните й случки не може да се написа изрично. Но и самата Гарбо като че ли в никакъв случай не позволява същински любовта до сърцето си. Умело употребява студената си хубост и в връзките с мъжете, и в тези с дамите, с цел да остави зад тила си многочислени случки. Повечето от тях се трансформират в митове, а истината остава скрита някъде сред редовете на писмата й.

А част от тях водят следите до Мерседес де Акоста – поетеса и драматург, чието име се свързва освен с Грета Гарбо, само че и с дами като Марлене Дитрих, Айседора Дънкан и Елеонора Дузе. Жената, която обичала най-вече обаче била Гарбо. Въпреки това даже десетките писма, разменени сред тях, не съумяват да потвърдят изцяло имало ли е любовна връзка, или всичко е било едно особено другарство.

Двете се срещат през 1931 година на един от приемите на Мерседес, която отива да се запознае с Грета и по-късно си спомня: " Стори ми се, че цялостен живот съм я познавала “. Малко по-късно те отиват на отмора в планините на Сиера-Невада, а Де Акоста е захласната от Гарбо. Въпреки че е омъжена за художника Аврам Пул, Мерседес обича дамите и мнозина считат, че най-голямата й обич вечно остава шведската актриса. Когато испанската поетеса разгласява записките си, част от страниците са отдадени точно на Гарбо. Признание за дълбоки усеща от нейна страна обаче липсва, макар че по това време двете заживяват дружно в Ню Йорк. Не изключително щастливо, съгласно някои, тъй като през 1944 година Гарбо приключва връзката им и отпътува за Швеция. Донякъде отблъсната от обсебеността на Мерседес.
    Вижте тази обява в Instagram.           
Публикация, споделена от Greta Garbo (@gretagarbogallery)

По това време тя упорства Де Акоста да спре да изпраща стихове и писма, разкриващи нейната обич. Последното известно стихотворение, написано от Де Акоста за Гарбо, е написано същата година. Грета обаче продължава да бъде сдържана и студена, даже и в писмата си. Когато те са отворени 10 години след гибелта на актрисата по молба Мерседес, нищо не разкрива да е имало интимна връзка сред двете дами. И въпреки всичко...

Голяма част от писмата са написани в интервала от 1948 до 1958 година, а Гарбо назовава Мерцедес „ моето скъпо момче “, което не й пречи по-късно да добави: " Пристигнахте в най-неподходящия миг. Бъдете положително момиче и не ме безпокойте в този момент. " През 1950 година обаче Гарбо написа: „ Виж приятелко, уморително е да се приказва за обстановка, която наподобява не се трансформира и за която никой от нас няма решение... Аз просто не мога да мина през това нещо още веднъж... Беше загуба на страсти, повтаря се едно и също нещо и не мога да предложа решение. “

Близки до тях издават, че Гарбо не стопира да се нервира от ревността на Мерцедес. След като Де Акоста разгласява записките си от 1960 година - Here Lies the Heart, Гарбо в никакъв случай повече не й проговаря. Опитите на горещата испанка да провокира обич у жена, която явно през целия си живот остава неспособна да обича, се оказват несполучливи. След Мерседес Гарбо продължава да утолява пристрастеността си, само че по този начин е не среща любовта. Самотата се оказва нейното най-желано леговище.

 
Марлене Дитрих и Роми Шнайдер – едно особено другарство

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР