Роботите могат да манипулират и подчиняват хоратаРоботите може би ще

...
Роботите могат да манипулират и подчиняват хоратаРоботите може би ще
Коментари Харесай

Роботите могат да манипулират и подчиняват хората

Роботите могат да манипулират и подчиняват хората
Роботите може би ще са в положение да манипулират хората и да ги карат да им се подчиняват, сочат резултатите от проучване.

Учени от Германия откриха, че роботите към този момент имат властта да манипулират хората като са другарски настроени и могат да карат хората „ да съжаляват “ вместо тях.

При опит било открито, че доста хора вземат решение да не изключват хуманоид, тъй като той споделя, че го е боязън от тъмното.

Разтърсващите резултати от проучванията разкриват, че хората са склонни да третират човекоподобните машини по метода, по който биха се отнасяли към други хора.

Проучване на университета в Дуисбург-Есен открива, че това значи, че те могат да бъдат накарани да се усещат отговорни. Заключенията на учените гласят: “Хората са склонни да третират електронни устройства по метод, сходен на това по какъв начин биха се отнасяли към човешко създание, заради което злоупотребата с робот би трябвало да се смята за осъдителна".

За да потвърдят тази доктрина, 89 доброволци били помолени да взаимодействат с хуманоида на име Нао.

От тази група Нао помолил 43 от тях да не го изключат - към 30% били уверени.

От тях няколко души споделиха, че чувствали страдание към робота, а някои споделят, че не са изключили робота, тъй като ги помолил да не го вършат.

Учените също по този начин разкрили, че в случай че Нао се обърне към човек с вдъхващ боязън глас, би било по-вероятно да реализира това, което желае. Изследваното посочило, че "осем участници съжалиха робота, тъй като им описа за страховете си от тъмнината. Участниците обясниха, че не желаят роботът да се опасява и това изказване да ги визира."/БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР