Роберто Кавали почина тази вечер на 83 години в родната

...
Роберто Кавали почина тази вечер на 83 години в родната
Коментари Харесай

Кавали си отиде, как го помня

Роберто Кавали умря довечера на 83 години в родната си Флоренция. Същата, в която преди половин век опита да се самоубие поради първия от няколкото си банкрута, само че по подигравка на ориста не съумя, тъй като газова повреда провали опита му да се надиша, отворил печката в кухнята си и да отлети, унесъл се в сън, гушнал обичаното си куче. Когато на сутринта се разсънва, мислейки, че е на оня свят, осъзнава неуспеха и си споделя, че очевидно е имало за какво да се прероди като нов човек в слънчевата флорентинска заран и да стартира от нулата, с цел да стигне след доста битка до върха на света, да се ожени за вицемис галактика и да се радва на живота, гребейки от удоволствията му с цялостни шепи.
Имах щастието 3 пъти да поговоря с този необикновен човек, чиято паметна фраза: " Откакто съм роден, девствени във Флоренция останаха единствено маслините ". В първите дни на март 2001 година направих блиц изявление с него на върха на славата му, когато беше събрал няколко хиляди души в най-голямото хале, наподобяващо и на хиподрум, в остарялото панаирно градче на Милано. За разлика от другите дизайнери, които се криеха зад кулисите и излизаха единствено за къс реверанс, той и преди, и след шоуто отделяше десетина минути да поговори с публицисти и клиенти. Реших, че моментът е в този момент или в никакъв случай, прекосих в същинска борба, с цел да застана тъкмо пред маестрото и да му задам няколко въпроса. Докато го правех, получавах ръгания с чадъри, с лакти, дори скубане от стоящите зад тила ми " сътрудници " от целия свят, чието предпочитание не беше да създадат блиц-интервю:не биха могли, а да провалят моето - сега, в който бих се обърнал да се карам с тях, Кавали незабавно щеше да бъде " атакуван " с въпроси от различен публицист. Свършихме си работата за пет-шест минути и дори си прибра химикалката, която му дадох, с цел да напише подпис за читателите - в тези аналогови времена по този начин доказвахме черно на бяло, че в действителност сме се докаснали до огромните международни звезди.
Върнах се 4 дни по-късно в София, Дарина Павлова се появи в рокля на Кавали на проведената от нея Мис България, извоювана от Ивайла Бакалова и не изключително известният до тогава Кавали внезапно стана обичан на родния хайлайф, който се влюби в животинските му принтове и в секси облеклата, които правеше. Така си и остана за години напред.
Тогава ревюто го беше почнал с час и половина забавяне, с цел да не може публицистите да стигнат в точния момент за идващия в маратона от дефилета Армани, с който по никакъв начин не се обичаха и който се принуди да отсрочи своя театър в театъра си, намиращ се на противоположния завършек на милионния град. Заради такива произшествия Анна Уинтур - Дяволът носи Прада, накара великите италиански дизайнери да отрежат от 10 на 5 дни ревютата и те покорно се подчиниха на волята й.

Няколко сезона по-късно още веднъж приказвах с Кавали на ревю, което този път пък беше направил до триумфалната Арка Семпионе в Милано, под която беше опълнал шатра, а на първия ред седна Бионсе с майка си, която изглеждаше като по-голяма звезда от певицата. За мен по-интересен беше Мохамед ал Файед - бащата на Доди и проектосвекър на принцеса Даяна, който изглеждаше, въпреки и милиардер, като да би трябвало да му се помогне финансово, да си купи по-хубав костюм.

Част от третия ни диалог го има дори на видео на уеб страницата СЛАВА. Видхме се с Кавали на бала на Шарън Стоун в Кан, където маестрото беше постоянен посетител. Допреди няколко години той идваше за фестивала наложително със своята яхта в изменящ се цвят хамелеон - необикновен шедьовър на италианския дизайн, на която правеше и самичък удивителни купони с присъединяване на всички именити топмодели, отпред с Наоми, Клаудия и трансформиралата се в първа дама на Франция Карла Бруни. Кавали напълно си беше надул устните, повече дори и от Лили Иванова. И много беше опънал кожата си.

Заради леенето на шампанско Мое рано заран в работен навъсен милански ден на дефилетата му с помпозни декори и наподобяващи същински спектакли, въпреки с дълготрайност 10-12 минути, поради удивителната усмивка и безконечното успокоение, поради хубавото му отношение към публицистите и персонално към мен, поради многото предложения, поради способността му да успее да се завръща след всеки банкрут и да прави естетика даже от труфя, какъвто съставлява напълно преднамерено модата му, постоянно съм уважавал доста Кавали.

Беше единствен и несравним като човек, като същински безгрижник и актьор, светла му памет! Не като мрачноватия му безконечен съперник минималист Армани - продавачът в универмаг, трансформирал се в милиардер, с който също съм имал опция да разговарям. Факт е обаче, че Крал Джорджо го надживя.

Борис Ангелов

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР