На 3 май в Портала за електронни услуги на НАП

...
На 3 май в Портала за електронни услуги на НАП
Коментари Харесай

На 3 май ще заработи нова електронна услуга на НАП

На 3 май в Портала за електронни услуги на Национална агенция за приходите ще проработи нова електронна услуга, посредством която нотариуси, съдии по вписванията и длъжностни лица в Агенция по вписванията ще могат да вършат инспекция за непогасени отговорности на продавачи на недвижими парцели или моторни транспортни средства, надлежно на лица, ипотекирали имущество или залогодатели. Е-услугата с следен достъп „ Справка за съществуване или липса на отговорности за задачите на член 264 от Данъчно-осигурителен процесуален кодекс “ е налична с електронен автограф, а инспекциите от нотариусите ще се реализират посредством достъп от вида „ система-система “, обясниха от приходната организация.

Услугата е създадена в осъществяване на уговорките на Национална агенция за приходите по отношение на измененията член 74 и член 264 от Данъчно-осигурителен процесуален кодекс, които влизат в действие от 03.05.2024 година (обн. в Дъждовни води, бр. 66/01.08.2023 година и Дъждовни води, бр. 36/23.04.2024 г.). От тази дата отпада представянето на писмени заявления от продавач (прехвърлител или основател на вещни права), лице, ипотекирало имущество (ипотекарен длъжник) или залогодател.

Преди да извършат разпоредителни покупко-продажби с недвижими парцели или моторни транспортни средства, надлежно преди регистриране на ипотека или необикновен залог, нотариуси, съдии по вписванията или длъжностни лица в Агенция по вписванията би трябвало да вършат онлайн инспекция в Национална агенция за приходите за съществуване или липса на непогасени, подлежащи на наложително осъществяване обществени отговорности на прехвърлител или основател на вещни права, ипотекарен дебитор или залогодател.

Замяната на декларацията на хартия с инспекция в действително време по електронен път, ще обезпечи опция за своевременното възнаграждение на отговорностите от продавача на неподвижен парцел или МПС. Ако не го направи преди договорката, при документално единодушие от негова страна, отговорностите му ще се погасят от продажната цена. В този случай купувачът би трябвало да внесе сумата по съответната сметка на Национална агенция за приходите. Това е и една от ограниченията за възстановяване на събираемостта на обществените вземания, която беше призната още през предходната година от Народното събрание.

С цел да се подсигурява осъществяването на съответната договорка е належащо обществените отговорности да се заплащат навреме, поучават от Национална агенция за приходите и предлагат на всички жители и юридически лица, преди договорка с неподвижен парцел или моторно транспортно средство, да ревизират дали имат непогасени обществени отговорности. Това е допустимо в Портала за електронни услуги на Национална агенция за приходите, налични с ПИК или електронен автограф в категория „ Плащане и пресмятане “ - услуга „ Справка за отговорностите с опция за осъществяване на заплащания ”.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР