Перспективите България да развива климатолечение като част от здравния туризъм

...
Перспективите България да развива климатолечение като част от здравния туризъм
Коментари Харесай

Министър Милошев обсъди перспективи за развитието на район Странджа и Южното Черноморие с представители на местния бранш

Перспективите България да развива климатолечение като част от здравния туризъм разиска министърът на туризма Евтим Милошев дружно с представителите на Сдружение " Рафаел – инфо, просвета и туризъм “. В срещата участваха заместник-министрите на туризма Ирена Георгиева и Павлин Иванов, както и заместник-председателят на Комисията по туризъм в Народното събрание Любен Дилов.

От сдружението показаха своята концепция, самодейност и на Българската асоциация за климатолечение и здравен туризьм, за основаване на цифрова карта на климатичните курорти в България като инструмент за целогодишно стабилно развиване както на туризма у нас, по този начин и на локалните общности. Според тях това би могло да е и стъпка кьм реализирането на нов рекламен и маркетингов бранд за смесен целогодишен зелен туризъм. Възстановяването на тогавашните санаториуми и лечебни заведения за долекуване може да притегли и нови европейски пазари с фокус върху здравния туризъм и форми на профилактика и лекуване. 

Климатолечението сполучливо може да добави балнео и здравно-рекреативни центрове с минерални и термални извори, местата с морска луга, с красива непокътната природа, старинни традиции като нестинарството в Странджа и други достоверни локални фестивали, които дружно да оформят един богат и разнороден туристически артикул.

" Това е една огромна идея, която изисква сериозна дълготрайна работа. За да се откри климатолечението като тип туризъм и да залегне в закона, би трябвало да има доста ясни критерии и стандарти, “ акцентира министърът на туризма Евтим Милошев, само че добави: " Смятам, че си коства да се работи в тази посока. “         

В България има близо 90 климатични планински и морски курорта, за които се знае малко, само че крият голям капацитет, подчертаха от сдружението. Това са места с безусловно чиста среда, красива природа и лековит въздух, които са елементарно налични, само че не са посочени в Закона за туризма. Те дадоха образци като регионите на Странджа, Сандански и Петрич, Юндола, Котел и други малко известни точки на картата. Същевременно, тези места постоянно са с демографски срив и превръщането им в целогодишни дестинации за зелен и здравно-рекреативен туризъм ще има огромен обществен и стопански резултат за локалните общности, подчертаха от Сдружение " Рафаел “. Те показаха още любопитни обстоятелства, които са причина за развиването на разнообразни форми на еко и природосъобразен туризъм: Странджа е планината с най-старата дъбова гора в Европа и с най-вече предпазени местности, с голям капацитет от неразкрито археологическо благосъстояние и с единствените насаждения на бамбук в България. А единствено на две места в страната ни, едното от които се намира там – в Малко Търново и в Св. Влас се срещат така наречен " климатични кислородни фунии “ или естествен развой на естествено озониране, който носи изключителни изгоди за здравето и е причина за лечебното влияние на въздуха.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР