Роберто Фонсека и неговото трио заедно с носителите на “Латино

...
Роберто Фонсека и неговото трио заедно с носителите на “Латино
Коментари Харесай

Роберто Фонсека трио и хор “Нови български гласове” са утре в Летния театър на Варна

Роберто Фонсека и неговото трио дружно с носителите на “Латино Грами ” хор “Нови български гласове ” под диригентството на проф. Георги Петков идват във Варна на следващия ден, 2 юли, откакто покориха Пловдив с цветна музикална палитра от страсти

Номинираният за „ Грами ” пианист Роберто Фонсека от “Buena Vista Social Club ” и носителите на „ Латино Грами ” - камерен хор “Нови български гласове ” с диригент проф. доктор Георги Петков, стартираха през вчерашния ден от Пловдив своето турне в България.

Концертът на посланика на кубинския джаз Роберто Фонсека и “Нови български гласове ” стартира в 21:00 ч в красивото намерено пространство на лятно кино “Орфей ” на Сахат тепе. Когато един талантлив музикант преоткрие и се въодушеви от българската традиция, се ражда музикална магия. Това се случи с „ Отвъд нотите ” - плана на Роберто Фонсека и “Нови български гласове “ – там, където българският фолклор диша в огъня на кубинския джаз и се излива в една нова, завладяваща пулсация.

Още с появяването на триото на Роберто Фонсека публиката избухна в аплодисменти и това приповдигнато въодушевление се резервира до края на вечерта, като преминаваше през разнообразни нюанси според от характера на пиесите в неповторимата по рода си стратегия, съчетаваща български фолклор и кубински джаз.

Началото бе сложено от триото с пиесите “Cadenas ” и “Yanin ”, с което публиката почувства топлия лъх от Карибите и бе поведена на неизмеримо музикално странствуване. То продължи с появяването на сцената на камерен хор “Нови български гласове ” с диригент проф. доктор Георги Петков и емблематичната комбинация “Bulgarian ”, с която още през 2009 година Фонсека изрази дълбоката си възхита от българския фолклор, неравноделните ритми и многопластовото му звучене. Бавно пристъпихме в същински мистичната музикална картина, построена от триото, в която се залюля прелестната обработка на маестро Петков на “Вечеряй, Радо ”, която се разстла на Родопите с бавното настъпване на здрача. След тази ария към този момент всеки един фен от публиката бе подготвен да съобщи, че не е участвал, даже не е сънувал сходна музикална приятност, пеейки припева от песента Kachucha “De Cuba yo soy “ ( “От Куба съм ”).

А програмата едвам започваше. Песните в плана преливат гладко и е мъчно да се опише букетът от страсти, който изпитва всеки един фен. Емоционалната кулминационна точка на програмата пристигна с обичаната ария на Роберто Фонсека “Девойко, мари хубава ” и приключи с “Mambo para la niña ”, когато цялата аудитория избухна и слезе на дансинга, танцивайки радостно в ритъма на мамбото и пеейки с цяла гърло.

Истински празник сътвориха триото на Роберто Фонсека и камерен хор “Нови български гласове ” с диригент проф. доктор Георги Петков, концерт, който би трябвало да се преживее и не може да бъде съпоставен с нищо друго. Продължилите 15 минути овации и подканата на испански език от публиката за още една ария, изведоха триото на Роберто Фонсека на сцената още един път. Подариха ни неземна интерпретация на именитата ария “Veinte años ”, станала идвестна в осъществяването на Омара Портуондо.

Роберто Фонсека и “Нови български гласове ” в действителност водиха публиката в друго измерение – същинска илюстрация на заглавието на взаимния им план “Отвъд нотите ”.

Преживяването, което ни чака и на варненска сцена, е същинска споделена хубост.

Очакваме на 2 юли във Варна в Летния спектакъл от 21:00 ч.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР