Роберта Мецола (ЕНП, Малта), Алис Бах Кунке (Зелени/ЕСА, Швеция), Косма

...
Роберта Мецола (ЕНП, Малта), Алис Бах Кунке (Зелени/ЕСА, Швеция), Косма
Коментари Харесай

Четирима са кандидатите за председател на ЕП. Ето кои са те

Роберта Мецола (ЕНП, Малта), Алис Бах Кунке (Зелени/ЕСА, Швеция), Косма Злотовски (ЕКР, Полша) и Сира Рего (Левицата, Испания) са претенденти за поста ръководител на Европейския парламент (ЕП) за втората половина на мандата 2019-2024 година Заместник-председателят на Парламента Педру Силва Перейра (С&Д, Португалия) разгласи четирите имена в пленарна зала в понеделник вечерта, откакто изтече срокът за първия кръг на гласуването.

Претендентите ще създадат къси презентации във вторник, директно преди първия кръг на гласоподаване, а резултатът ще бъде разгласен в 12.00 ч. (българско време).

Кандидатурите се издигат от политическа група или от група членове на Екологичен потенциал, които доближават така наречен невисок предел, т.е. 1/20 от членовете на Екологичен потенциал, или 36 от 705 членове на Екологичен потенциал, когато всички места са заети. Кандидатите могат да бъдат препоръчани или оттеглени преди всеки кръг на гласоподаване.

За да бъдат определени, те би трябвало да завоюват безусловно болшинство от годните гласове, подадени с скрито гласоподаване, т.е. 50 % плюс един. Поради пандемията гласуването ще се организира отдалечено. Ако след три тура никой от претендентите не е спечелил, двамата претенденти, получили най-вече гласове на третия тур, ще преминат към четвърто и последно гласоподаване, на което ще бъде определен претендентът получил най-вече гласове.

Резултатът от възможния втори тур на гласоподаване ще бъде разгласен на пленарното съвещание в 14.00 ч. (българско време); в 16.30 ч. (българско време), в случай че има трети тур, и в 18.30 ч. (българско време), в случай че се наложи четвърти тур. След това новоизбраният ръководител може да произнесе встъпителна тирада, преди да ръководи избора на останалите членове на Бюрото на Парламента (вторник и сряда).

Припомняме, че ръководителят на Екологичен потенциал Давид Сасоли умря на 11 януари след затруднения от прекарана пневмония. 

Евродепутатите уважиха паметта на Давид Мария Сасоли на гала по време на пленарното съвещание в Страсбург в понеделник.

При откриването, изпълняващата длъжността ръководител на Парламента Роберта Мецола съобщи: " Европа загуби един водач, демокрацията - един бранител, а всички ние - един другар. Той постоянно знаеше по какъв начин да трансформира полезностите, в които вярваше, в съответни дейности. " Тя посочи по какъв начин Сасоли се е " борил Парламентът да остане деен през най-критичните месеци на пандемията и ни разреши да приемем значими законодателни пакети, от които Европа и нейните жители се нуждаеха ".
Почина ръководителят на Европейския парламент - поради пневмония
Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли е умрял тази нощ. Според първичната информация повода за кончината са усло...
Прочети повече
" Тази асамблея ще отдаде респект на твоята работа и ще запази твоето завещание ", заключи Мецола.

Бившият италиански министър-председател и евродепутат Енрико Лета, непосредствен другар на ръководителя Сасоли, съобщи в своята възпоменателна тирада, че за Давид Сасоли " Европа не е единствено наставления, институции и абревиатури. Не. Европа е на първо място нейните хора, техните души и сърца. Така както държеше отворени вратите на този Парламент, Давид се стремеше да отваря порти за жителите из целия ни континент. "

" Свързващата нишка на всички негови борби е ясна: Европейският съюз е Съюз на полезностите ", съобщи Лета и добави, че " битката на Давид за народна власт, независимост и господство на закона беше ентусиазъм за всички нас ". " Ние ще продължим твоята работа. Твоите борби ще продължат да бъдат наши борби. Никога няма да те забравим ", сподели той.

" Давид (...) ти вдъхваше почит и това надалеч надхвърляше твоите отговорности ", съобщи ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел. Председателят Мишел отдаде респект на " топлата, достоверна, усмихната " персона на Давид Сасоли, който е можел да прояви неотстъпчивост, когато е било належащо. Давид Сасоли " беше политически водач и горделив европеец ", продължи ръководителят Мишел. Той отдаде респект на идеалите на Давид Сасоли за обществена правдивост и взаимност, които са били в центъра на неговата политическа еднаквост.

Френският президент и сегашен ръководител на Съвета на Европейски Съюз Еманюел Макрон отдаде респект на " индивида с рядка добрина, чиято усмивка, визия и идеали бяха задоволително необятни за един континент ". Той посочи " сърдечността и упоритостта ", които Давид Сасоли сподели през целия интервал на пандемията, когато той показа на Европа " едно приятелско, служещо за образец лице " посредством дейностите си отпред на Парламента. В пленарната зала той беше " по едно и също време уредник и омиротворител, борещ се с хрумвания, а не с хора ", сподели президентът Макрон.

Още от ЕВРОПА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР