Рискова маневра на шофьор във Варненско едва не доведе до

...
Рискова маневра на шофьор във Варненско едва не доведе до
Коментари Харесай

Щеше ли да е жив този безрасъден шофьор, ако не му бяха помогнали? ВИДЕО

Рискова маневра на водач във Варненско едвам не докара до тежка злополука. Случаят е от 12 март -  след Калиманци, посока Варна. Страшният миг е уловен на камера.

На фрагментите се вижда по какъв начин " Пежо " изпреварва и съумява да се върне в своята лента в послендия миг. Това става и с помощта на задминатия лидер, който понижа скоростта и завива леко вдясно. Разбира се, това деяние се допуска от всеки лидер на пътя, само че можеше да няма толкоз бърза реакция и да се стигне до съдбовен край.

" Дядото с пежото доста бързаше. Дано е стигнал в точния момент. Ние ще се постараем да бъде глобен. ", написа Мирослава Томова.

Жената прибавя, че тогава колата им е била с ремарке, което ги верни " по-дълги " за изпреварване. Тя също показва, че на регистратора не се регистрира незабавно намалянето на скоростта, което подхваща тяхната кола, с цел да освободи пространство за бързащия.



Видеото докара до сериозна полемика. Някои са безапелационни, че точно поради такива безрасъдни дейности на пътя стават нещастията.

" Всеки втори постъва по този метод към този момент. После за какво има починали. Лошото е, че погубват почтени хора. ", отбелязва Найден Симеонов.

Други считат, че няма защо да бъде санкциониран водача, тъй като не нарушавал никой закон. Това обаче бързо бе оборено с извадка от ЗДвП.
Чл. 42. (1) Водач, който ще предприеме изпреварване, е задължен:1. преди да подаде сигнал, да се убеди, че не го изпреварва друго пътно транспортно средство и че движещото се след него пътно транспортно средство или това, което ще изпреварва, не е подало сигнал за изменение на посоката си на придвижване наляво;2. откакто е подал сигнал, да се убеди, че има видимост, свободен път на разстояние, задоволително за изпреварване, и че може да заеме място в пътната лента пред изпреварваното пътно транспортно средство, без да го принуждава да понижава скоростта или да променя посоката на придвижване.(2) Водач, който изпреварва, е задължен:1. по време на изпреварването да обезпечи задоволително странично разстояние сред своето и изпреварваното пътно транспортно средство;2. когато при изпреварването навлиза в пътна лента, предопределена за насрещното придвижване, да не основава заплаха или спънки за транспортните средства, движещи се по нея;3. да се убеди, че като се движи с безвредна скорост, може да извърши изпреварването за малко време.(3) Водачът на изпреварваното пътно транспортно средство е задължен да не усилва скоростта и да не пречи на изпреварването по какъвто и да е различен метод.
 



 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР