Риск от корупция и прекомерна концентрация на власт у министрите

...
Риск от корупция и прекомерна концентрация на власт у министрите
Коментари Харесай

КПКОНПИ видя риск от корупция и концентрация на власт у Асен Василев и Даниел Лорер

Риск от корупция и несъразмерна централизация на власт у министрите на финансите и на нововъведенията и растежа Асен Василев и Даниел Лорер – това видя в две от структурните промени, планувани от новата власт, Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ), съобщи.

Това е третият път, в който ръководената от Сотир Цацаров комисия, дава мнение против промени в структурата на изпълнителната власт. Първият път беше за измененията в Гражданския процесуален кодекс, с които процесуалното посланичество на страната, което сега се прави от министъра на финансите, се разпорежда на министъра на правораздаването (повече за мнението на КПКОНПИ виж тук, а за други опасения на адвокати от готвената смяна в Граждански процесуален кодекс тук).

Сега антикорупционната комисия дава мнение по измененията в Закона за ръководство на средствата от Европейските структурни и капиталови фондове (ЗУСЕСИФ), с които дирекцията „ Централно координационно звено “ от администрацията на Министерски съвет минава в тази на Министерството на финансите.

Както и за Граждански процесуален кодекс, тя сочи, че в претекстовете на законопроекта не са посочени съответни причини за нуждата от тази промени. И декларира: „ Така препоръчана, законодателната смяна води до заплаха от занижен надзор върху процедурите по ръководство на европейски средства. Създават се предпоставки за безрезултатност и неефективност, което от своя страна, способства прояви на корупционен риск “.

Според КПКОНПИ не излиза наяве по какъв метод новото звено в МФ ще подсигурява контрола, функционалностите и законовите процедурни условия по ЗУСЕСИФ и тази неизясненост води до корупционен риск. Освен това комисията написа: „ С механичното възлагане на функционалностите от Министерски съвет (като орган, отговарящ за цялостната организация, съгласуваност и надзор по отношение на представителството на Република България пред Европейската комисия и другите европейски институции по въпросите на ръководството на средствата от ЕСИФ) на Министерство на финансите, се основават условия за съсредоточаване на множеството пълномощия към Министерство на финансите, което може да сътвори условия за корупционен риск. В тази връзка е належащо да се вземе поради рискът, който генерира съсредоточаването на прекалено много господарски пълномощия в един държавен орган, което от своя страна е категоричен знак за корупция. В съответния случай тази свръхконцентрация на власт слага под подозрение успеваемостта за ръководството и контрола на европейските средства, изключително поради обстоятелството на разбъркване на координационни, контролни и изпълнителски функционалности, без ясна демаркация сред тях “.

КПКОНПИ вижда риск от корупция и централизация на власт и в новото Министерство на нововъведенията и растежа (МИР), като сочи, че на него се разпореждат ръководството и контролът на пет оперативни стратегии, както и осъществяването на действия по Националния проект за възобновяване и резистентност – общо то ще ръководи над 4,3 милиарда евро.

„ Съсредоточаването на ръководството и контрола на забележителен запас от средства по голям брой стратегии в една дирекция в новосъздаденото министерство, слага провокации както пред управлението на структурното звено, по този начин и пред осъществяването на стратегиите “, твърди КПКОНПИ.

Според комисията ръководеното от Даниел Лорер министерство се трансформира в основно звено, ръководещо забележителен размер от европейски средства, без да са налице съответстващи на тези отговорности надеждни контролни механизми. „ Фактът, че един и същи член на Министерския съвет е избран за заместител министър-председател по еврофондовете и е министър на финансите слага опасности във връзка с системата за надзор на всички равнища на ръководство на средствата от Европейски Съюз, защото министърът на финансите се оказва в позиция да дава наложителни методически инструкции на сертифициращите органи и одитните органи по отношение на ръководството на стратегиите, които са му подчинени “, се показва в мнението.

В него акцентира, че има действителни предпоставки за разбъркване на възлагателни, изпълнителски и контролни функционалности. „ В случая, началник на Управляващия орган се явява министърът на нововъведенията и растежа (или член на политическия му кабинет, отговарящ за Главна дирекция „ Европейски фондове за конкурентоспособност “), като той дава отговор за процесите по програмиране, договаряне, осъществяване и мониторинг на средствата, а надзор на осъществяването (чрез ИА ОСЕС) се реализира от министъра на финансите, чийто шеф на кабинет е обвързвано лице, по смисъла на § 1, т. 15, б. „ а “ от Допълнителни разпореждания на ЗПКОНПИ, с министъра на нововъведенията и растежа “, написа КПКОНПИ.

Тя сочи и различен проблем – и трите промени в нормативни актове, свързани със структурни промени в изпълнителната власт, са пуснати за публично разискване единствено 14, а не за 30 дни, както изисква Законът за нормативните актове. „ Това понижава времето на реакция на заинтригуваните страни и се нарушават правилата на неприкритост и и публично присъединяване при правенето на нормативни актове “, изяснява комисията.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР