Римските терми и епископската базилика се нуждаят от спешна реставрацияМоже

...
Римските терми и епископската базилика се нуждаят от спешна реставрацияМоже
Коментари Харесай

Два метра от височината на кулата на Римските терми вече са загубени от естествена ерозия

Римските терми и епископската базилика се нуждаят от незабавна реституция

" Може да загубим два от най-емблематичните и значими исторически обекта във Варна, в случай че напълно скоро не се вземат ограничения “, съобщи археологът доктор Мария Манолова от Археологическия музей в морската столица по време на Форум за Варна. Според нея и двата паметника са извънредно значими освен за Варна, а и за цяла България, оповестяват от " Граждани на квартала ".

Два метра от височината на кулата на Римските терми към този момент са изгубени от естествена ерозия, алармира още Манолова. С консервация това е можело да бъде предотвратено, само че за жал такава не е била осъществена. Положението е сериозно, само че обстановката явно се неглижира от ръководещите. Изглежда историческото завещание на нашия град не е приоритет, не е дори в челната десетица на проблемите за решение. Дори приближаващите избори не предизвикат някаква интензивност, въпреки и бутафорна.

Римските терми са монумент със международно значение. Преди те бяха и културно средище, където се организираха пиеси, фестивали, през днешния ден това не е допустимо, тъй като са рискови. 

При епископската базилика казусът с реставрацията не е по този начин трагичен, както с термите, само че сега нейният тип никога не дава отговор на историческото значение. Вместо на архитектурен монумент и значима забележителност тя наподобява на обрасло дере. Едва ли сходно неподдържано и запуснато място може да притегли туристи.

Това, което общината може да направи, по думите на доктор Мария Манолова, е да се реши казусът със собствеността на термите и да може да се кандидатства по планове за реституция и консервация. Освен това обектите би трябвало да се поддържат, почистват и да имат защита. " Трябва да са във тип, в който можем да заведем там туристи “ сподели Манолова по време на полемиката " Културното завещание на Варна – старинни здания и археология “. Тази полемика бе третата поредна като част от събитието " Форум за Варна “, проведено от VarnaSpaces (Пространствата на Варна).

 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР