Римейк, но и съспенс - френските медии коментират резултатите от

...
Римейк, но и съспенс - френските медии коментират резултатите от
Коментари Харесай

Френските медии коментират резултатите от първия тур на президентските избори във Франция

" Римейк, само че и съспенс " - френските медии разясняват резултатите от първия тур на президентските избори във Франция
Едно време родителите споделяха на децата си: " Изненадата е в това, че няма изненада ". Така се случи и с първия тур на френските президентски избори, отбелязва в. " Фигаро ". На 24 април ще има още веднъж двубой Еманюел Макрон-Марин Льо Пен. От повече от 40 години французите не бяха преживявали повтаряне на финалния мач от предишен президентски избор добавя изданието. Според окончателните данни на министерството на вътрешните работи Макрон получава на първия тур 27,6 % от гласовете. Пет години след влизането си в Елисейския замък той съумява затова да усъвършенства представянето си на първия тур с 3 процентни пункта. Неговата съперничка Льо Пен остава на второ място с 23,4 % или с 2 процентни пункта повече спрямо първия тур отпреди пет години. На трето място се класира Жан-Люк Меланшон с 21,9 %, което е с 1,9 процентни пункта повече спрямо предходната президентска акция. А журналистът и полемист Ерик Земур, който преди няколко месеца нахлу в акцията и като че ли от него се очакваше доста, в този момент е едвам с 7 % от гласовете.

Най-старите и до неотдавна считани за одобрени френски партии - " Републиканците " и Френската социалистическа партия, излъчили и двете дами кандидатки за президент, безусловно се сринаха. Валери Пекрес, кандидатката на дясната партия " Републиканците " и регионален шеф на столичния район, получи едвам 4,7 %. В началото на акцията някои анализатори даже намекваха, че тя може да е огромно предизвикателство за Макрон и да се класира на балотаж против него. Кандидатката на социалистите и кметица на Париж Ан Идалго има едвам 1,7 %. Така двете огромни обичайни партии са и огромните губещи на тези избори, показва " Фигаро ". Тези резултати се вписват в подтекста на увеличението на % на въздържалите се от гласоподаване. Сега те са били малко над 25 %, а преди пет години са били 22,2 %.

И в този момент стартира новата борба, като съгласно няколко социлогически изследвания Макрон ще победи Льо Пен с 51-54 % против 46-49 %, отбелязва " Фигаро ".

Как ще протече акцията за втория тур? Макрон възнамерява огромен протест в Марсилия по Великден. А Льо Пен към този момент приканва всички, които не са дали своят вот за Макрон да се причислят към нея.

Ако би трябвало да се заключи резултатът от първия тур накратко, то те са следните: Първо, по-добро показване и на Макрон и на Льо Пен спрямо първия тур отпреди пет години. Второ, пробив на Меланшон. Трето, неуспех на Земур. Четвърто, изгубени илюзии и за Пекрес, и за Идалго, и надлежно и за двете обичайни френски партии, отбелязва " Фигаро ".

Нова предизборна акция стартира от през днешния ден за Макрон и за Льо Пен, показва Франс прес и акцентира, че допитванията може и да сочат победа на Макрон на втория тур, само че с по-малка преднина пред Льо Пен спрямо 2017 година Тогава той получи 66 %. Сега съгласно института " ИФОП-Фидюсиал " той ще получи 51 %, а Льо Пен 49 %, а съгласно " ИПСОС " той ще получи 54 %, а Льо Пен - 46 %.

Още от през вчерашния ден вечерта двамата кандидати приканиха за обединяване към кандидатурите си. Льо Пен прикани всички негласували да излязат на 24 април и се да се причислят към нея, а Макрон заприказва за подготвеност за основаване на нова конструкция, която ще сплоти хората към него оттатък разликите в едно огромно политическо придвижване на единството и на действието, напомня Франс прес.

Но както нещата наподобяват предрешени, то самият Макрон въпреки всичко предизвести, че нищо не решено към момента, че играта към момента не е завършила и че дебатите в идните 15 дни за бъдещето на Франция и на Европа ще са от решаващо значение.

Льо Пен също счита, че всичко ще се реши на 24 април и както разгласи нощес пред последователите си тя има визия за обединяване на французите към концепцията за обществена правдивост и отбрана, което е гаранция за осъществяване на хилядолетната концепция за нация, която, по думите ѝ, се опълчва на разделянето, несправедливостта и хаоса, наложени от Макрон в интерес на избрани среди от обществото. Макрон пък желае една по-силна Франция, която да се впише в една по-силна Европа и ще продължава за основава и укрепва съюзите с огромни демокрации.

Засега огромната незнайна на втория тур на изборите ще бъде и какъв брой % гласоподаватели ще се въздържат от гласоподаване, отбелязва Франс прес. Редица от останалите 10 претенденти за президент пък към този момент приканиха да се гласоподава против Льо Пен. Сред тях беше и Меланшон. Комунисти, социалисти, еколози насочиха същите апели. Кандидатката на десницата Валери Пекрес също. Но доколко тези апели ще дадат резултат, не е ясно, защото личността на Макрон от време на време съумява да раздели някои от гласоподавателите на левицата. Льо Пен пък може да разчита на поддръжката на Земур, а претендентът суверенист Никола Дюпон-Енян също прикани да се гласоподава за нея. Това са към 8 %.

Победа на Льо Пен на втория тур би имала огромни последствия в интернационален проект, поради нейните враждебни позиции към евроинтеграцията и нейното предпочитание да извади Франция от интегрираното командване на НАТО. Нейна възможна победа би постигнала и двоен казус за Франция - първа жена президент и първо нанагорнище до върховете на властта посредством избори на крайната десница.

Ключов миг в идните две седмици от новата акция ще бъде 20 април, когато ще е обичайният ефирен спор сред двамата претенденти, показва Франс прес.

Льо Пен ще трансформира втория тур на изборите в референдум за ръководството на Макрон, а Макрон желае да реактивира републиканското обединяване против крайната десница - това се обрисува да бъдат идните две седмици във Франция, отбелязва " Монд ". От първия тур се откроиха няколко неща. Първо, крайнодесният полемист Земур пропусна залога, само че наложи някои от тематиките си в предизборната акция. За него остава утехата, че въпреки всичко е изпреварил дясната кандидатка Пекрес. Като цяло обаче това е мъчително проваляне за него, защото той непрестанно споделяше, че ще стигне до втория тур. За него обаче остава насъбрания опит във водене на сходна акция. А тематиката за понижаване на миграцията във Франция, която той наложи в акцията си, стана и една от дебатираните преди първия тур. Второ, за водача на радикалната левица " Непокорна Франция " Меланшон провалянето на прага на втория тур е в действителност с привкус на победа. Той не съумя да изпревари Льо Пен с няколкостотин гласа, само че де факто консолидира първото си място в лагера на левицата. Трето, социалистите реализираха историческо проваляне. Тук приказваме за една партия, която оживяваше живота във френската политика в последните десетилетия. Сега нейната претендента Идалго получава едвам 1,7 % 10 години откакто социалистът Франсоа Оланд бе определен за президент на Франция. Тук приказваме за главозамайващо срутване. Идалго даже чупи печалния връх на претендента на социалистите Беноа Амон през 2017 година, който получи тогава 6,3 %. Това слага социалистите в сложна позиция в навечерието на парламентарните избори през юни, вещае разделяне в партийните редици и нестабилно партийно бъдеще. Четвърто, провалянето на кандидатката на десноцентристите " Републиканците " Пекрес също разсънва призраците на партийното разделяне. С нейните под 5 % тя сложи антирекорд - в никакъв случай претендент на партията не е реализирал такова проваляне. Сега Пекрес споделя, че ще гласоподава по съвест за Макрон, само че не всички в нейната партия споделят това решение. Пето, с малко над 4,5 % претендентът на еколозите Яник Жадо пък по този начин и не съумя да направи предизборната си акция запаметяваща се за гласоподавателите и де факто резултатът му е пропуснат мотив на френската екологична десница да наложи екологичните си политики.

" Това не е римейк ". Финалният плакат отдавна обявяван, е сигурен в този момент след изхода от първия тур. Но внимание, нещата може да не се случат както се случиха преди пет години на втория тур на изборите. Тогава един млад политик, в никакъв случай не явявал се на директни избори, съумя да влезе в Елисейския замък. Но в този момент трилърът отпреди пет години минава в съспенс - в никакъв случай възходът във властта на крайната десница не е изглеждал по-малко необикновен, отбелязва " Либерасион ".

Чиновниците и пенсионерите са дали своят вот за Макрон, а служащите за Льо Пен, демонстрира допитване на организация " Елаб ". Досегашният държавен глава е подсилен от една трета от служителите и 40 % от пенсионерите на първия тур на изборите. А за Льо Пен са дали своят вот 42 % от служащите, отбелязва телевизия Бе Еф Ем Те Ве в коментар за изхода от първия тур. Любопитно е, че младите от възрастовата група 18-24 години са дали своят вот най-много за водача на радикалната левица Меланшон. Той получава 34 % от тази възрастова група, а 25 % от нея отиват за Макрон и 17 за Льо Пен. Така новото потомство осъзнати французи очевидно се разпозната най-добре в концепциите на радикалната левица, вместо в тези на младия държавен глава или в крайнодесните позиции на Льо Пен.

А в случай че афишът дава обещание повтаряне на кино лентата отпреди пет години, то политическият пейзаж във Франция се промени надълбоко за този интервал и дуелът сред Макрон и Льо Пен се обрисува друг, отбелязва медията. Льо Пен съумя да възстановява имиджа си, до момента в който републиканският фронт ще бъде сложен за сближение пред крайната десница. Марин Льо Пен се показа като елементарен претендент, показващ фотоси на котки в профила си в " Инстаграм ", хората я срещаха из пазарите, тя направи и някои откровения за живота си на сама жена. Като цяло тя води акция, ориентирана към елементарните хора в дребните градове, споделя политологът Жан-Ив Камю, експерт по крайната десница. А на фона на още по-радикалния от нея Земур, нейната акция, ориентирана към покупателните качества на сънародниците ѝ, изглеждаше по-умерена и уравновесена. Не е изключено в този момент за нея да гласоподават и част от последователите на Пекрес, която насочи акцията си към въпросите, свързани със сигурността, тематика, която е желана и за Льо Пен. Някои от последователите на Меланшон също биха се насочили към Льо Пен.

А въпреки това републиканският фронт от 2017 година в този момент наподобява в клинична гибел, отбелязва Бернар Санан, началник на социологическата организация " Елаб ". Преди пет години доста претенденти приканиха да се гласоподава за Макрон, в този момент обстановката е друга. Например в редиците на " Републиканците " Ерик Сиоти, който се провали на първичните избори против Пекрес, съобщи, че не се разпознава в концепциите, защитавани от Макрон. Други от републиканските среди може също да имат този проблем. Сега в самите редици на " Републиканците " има хора, които са уверени, че претендентът, който поражда по-малко предпочитание да бъде отритнат, ще завоюва. А съгласно изследване на института " Одокса " пък французите, които ще гласоподават с желанието единствено, с цел да блокират успеха на даден претендент, а не тъй като са последователи на съперника му, в този момент са повече против Макрон (19 процента) вместо против Льо Пен (18 процента), разяснява Бе Еф Ем Те Ве.

Иначе за Меланшон пък остава утешението, че е пропуснал с към 500 000 гласа второто място, само че и, че неговият резултат е най-хубавият резултат на класирал се трети претендент за президент в Петата френска република, показва малкия екран.

За двете основни партии в ръководството през Петата република 10 април се трансформира в втурване в пъкъла. Социалистите и републиканците записаха исторически провали, които бяха мотив за персонално отчаяние на двете издигнати от тях кандидатки, написа телевизия " Франс 24 ", спирайки се върху един от акцентите от първия тур на изборите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР