Рим е една от най-популярните и посещавани дестинации в световен

...
Рим е една от най-популярните и посещавани дестинации в световен
Коментари Харесай

10 от най-добре запазените амфитеатри извън Рим

Рим е една от най-популярните и посещавани дестинации в международен мащаб. Сред главните атракции и забележителности в града е фамозният Колизеум. Той е най-пространният и най-великолепният от амфитеатрите в Древен Рим, стартират от Веспасиан сред 70 и 72 година и приключен през 80 година от Тит, като някои спомагателни промени са направени по времето на Домициан (81-96 г.).

С опция да побере 50 хиляди фенове, Колизеят е употребен за гладиаторски битки, както и за други зрелища, като фалшификати на морски борби, лов на животни, изтезания, възстановки на борби и драми с митологични сюжети. През Ранното Средновековие постройката престава да се употребява за представления, а по-късно служи за разнообразни потребности – жилища, работилници, седалище на набожен медал, барикада, кариера и християнски храм.

Макар че в наши дни е отчасти опустошен от трусове и добиване на каменни блокове, Колизеят остава един от основните знаци на Римската империя и нейните инженерни достижения.


Според Плиний Стари първият амфитеатър в Рим бил построен през 59 година прочие н. е. от Гай Скрибоний Курион. Представлявал 2 преносими полукръгли дървени театъра, на които заран се давали обособени представления, а по-късно ги завъртали един против различен и в по този начин получения амфитеатър се провеждали гладиаторски борби.

България също е влизала в рамките на тогавашната римска империя и напълно обикновено е и на наша територия да са били градени амфитеатри. При градежа на хотел „ Арена ди Сердика “, през април 2004 година, инцидентно е открита част от Софийския римски амфитеатър. Размерите на овалната сцена на Сердикийския амфитеатър са: дължина 60.5 м и широчина 43 м. Останките от него са експонирани и могат да се видят в основите на хотела.

Съществуват обаче напълно или отчасти непокътнати римски амфитеатри, които ние подбрахме в листата по-долу.


1. Пула, Хърватия

Наричат Колизеума в Пула по-малкия брат на Колизеума в Рим. Тази изключителна антична конструкция през днешния ден е непокътната в доста положително положение и е една от гордостите на хърватския град. Арената е издигната по времето на император Веспасиан и се е употребила за гладиаторски борби. Според специалистите побира към 23 хиляди души. Около 404 година гладиаторските игри са неразрешени, след което Амфитеатърът е бил употребен като пазар. Днес Колизеумът в Пула е измежду шестте най-големи оживели римски арени в света и необичаен образец за софтуерни решения, измежду общо 200 римски амфитеатри, оживели до наши дни.

2. Аспендос, Турция

 10 от най-добре непокътнатите амфитеатри отвън Рим

Древният град Аспендос се намира по южното турско крайбрежие на Средиземно море, в провинция Анталия. Разположен е на към 47 км източно от актуалния курорт Анталия. Аспендос е прочут най-много с амфитеатъра си, който е най-добре непокътнатият в Турция. Построен е по времето на Марк Аврелий от локален проектант, наименуван Ксенон, той поразява с хилядите си места, добре оразмерени портици и богато накичване. Акустиката е добра и театърът е към момента посещаван за Международния оперен и балетен фестивал на Анталия.

3. Ел Джем, Тунис

Една от най-забележителните атракции за туристите в Тунис е римският амфитеатър Ел Джем, ситуиран в китното едноименно градче. Античната римска „ сграда ” е с потенциал 35 000 души, което го прави третият максимален римски амфитеатър и една от най-внушителните римски остатъци в цяла Африка. Амфитеатърът е издигнат по времето на император Гордиан I през III век и е непокътнат и до през днешния ден. По-големи от него са единствено колизеумът в Рим и амфитеатърът в Капуа. В Ел Джем са се организирали най-вече зрелища с гладиатори или надпревари с колесници.


4. Лептис Магна, Либия

 10 от най-добре непокътнатите амфитеатри отвън Рим
Снимка: Sludge G/CC BY-SA 2.0

Лептис Магна е един от дребното напълно непокътнати римски градове в света. Лептис Магна поражда към X в. прочие Хр. като финикийска комерсиална колония. След това е град на спартанците в границите на Картагенската страна. Около 23 година прочие Хр. влиза в състава на Римската империя като пристанище на провинция Африка. В руините на града се намират Триумфалната арка на Север, термите, остарелият и нов конгрес и театърът. Изключително хубав и величествен е също реставрираният амфитеатър и намиращият се на морето Циркус.

5. Арл, Франция

Арл е учреден през VI век прочие Хр. от гърците под името Телине. Завладян е от келтското племе салуви през 535 година прочие Хр., които го преименуват на Арелате. Попада под римска власт през 123 прочие Хр. и се трансформира в относително значим град, който през 104 прочие Хр. бива обвързван със Средиземно море посредством неестествен канал. Градът доближава своя връх през 4 и 5 век, когато там постоянно се разполагат римските императори по време на военни походи.

6. Ним, Франция

 10 от най-добре непокътнатите амфитеатри отвън Рим

Ним е град в Южна Франция, който се намира в подножието на дребната планина Гариг. В историческите информации е записано, че Ним е учреден през 120 година прочие Хр. от римляните. Векове по-късно, през 1185 година градът става част от тулузкото графство. През 1229 година пък влиза в рамките на френското кралство. Елипсовидният амфитеатър в този античен град е най-добре непокътнатата римска сцена в цяла Франция. Той е издигнат през I или II век, а през днешния ден също се употребява за битки с бикове и концерти.

7. Помпей, Италия

Снимка: DJ Photographie/CC BY-SA 2.0

Помпей е считан за най-големият непокътнат древен град в света. През 79 година прочие Хр. намиращият се на няколко километра от селището вулкан Везувий изригва и погребва целия град под пълен слой вулканична пепел. По този метод Помпей остава недокоснат и бива съхранен през вековете. Днес за туристите са отворени към 65 хектара, като повече от половината постройки са възобновени изцяло. Размерите на Помпей са в действителност внушителни – формата му е овална, като в състава му влизат 11 кули и 7 градски порти, предпазени от укрепена стена с дължина 3120 м. Запазени са останките от два театъра, амфитеатър за 20 000 фенове, където са се провеждали гладиаторските боеве и три публични бани.


8. Верона, Италия

 10 от най-добре непокътнатите амфитеатри отвън Рим

Амфитеатърът във Верона е основан още през I век от н. е. и е най-големият действителен амфитеатър след Колизея в Рим и най-добре непокътнатият. Външните му размери са 138 на 109 метра, а вътрешната елипса е 44 на 73 м. На него са се водели гладиаторски битки и рицарски шампионати. Театърът побира 20 000 фенове. На сцената на Арена ди Верона са пели известните български оперни артисти Николай Гяуров, Гена Димитрова и Райна Кабаиванска. Оперният сезон годишно притегля в града над 500 000 италианци и чужденци.

9. Лече, Италия

Лече е град в Южна Италия, като съгласно легендата по време на Троянската война селището е носело името Сибар. Руините от Римския амфитеатър в Лече се намират в центъра на града. Според учените амфитеатърът е издигнат през ІІ в. Имал е 25 000 седящи места и е единственият непокътнат в Пулия. Открит е по време на археологически разкопки, направени през 1929 година Днес към руините постоянно се организират театрални и музикални представления.

10. Пловдив, България

 10 от най-добре непокътнатите амфитеатри отвън Рим

Един от най-добре непокътнатите антични театри в света е този в Пловдив. Построен в края на І – началото на ІІ век при император Траян, театърът е една от основните публични здания на античния Филипопол. Разположен е на южния скат на Трихълмието в седловината сред Джамбазтепе и Таксимтепе. Освен за театрални представления се е употребявал за гладиаторски и ловни игри. Бил е настоящ до V век и е събирал към 6 000 фенове. През 1981 година е отчасти възобновен. Сега този обект е изцяло приспособен за актуалния културен живот на Пловдив и в него се организират разнообразни по темперамент спектакли за към 3 500 фенове.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР