Рибарят Джумурус Тиачот намерил на брега на остров Самуи, Тайланд,

...
Рибарят Джумурус Тиачот намерил на брега на остров Самуи, Тайланд,
Коментари Харесай

Рядка находка на брега донесе на рибар стотици хиляди евро ВИДЕО

Рибарят Джумурус Тиачот намерил на брега на остров Самуи, Тайланд, парче повърнато от кит с тегло 6,3 кг, оповестява "Мирър ".

55-годишният мъж, който печели към 400 бата (12 евро) дневно, се разхождал по брега и забелязал находката. Теглото на парчето било 6,3 кг.

Той запазил откритото вещество съвсем една година, след което решил да се свърже с управляващите, с цел да го показа за проучване.



Губернаторът на провинцията Сураттхани Витчавут Джинто дошъл със експерти и те удостоверили, че парчето съставлява същинско повърнато от кит и съдържа повече от 80 % от веществото амбра, което се образува в червата на кашалотите. Находката се пресмята на към 250 хиляди паунда.

Губернаторът е споделил, че ще дадат рекомендации на Тиачот за това по какъв начин най-добре да се продаде повръщаното от кита.



Жлъчните пътища в стомашно-чревния тракт на китовете отделят амбра, с цел да се опрости прекосяването на огромни или остри предмети. Тогава китът отделя слуз, която по-късно се втвърдява и има неприятна миризма. Въпреки това, когато изсъхне, полученото парче мирише прелестно, което го прави известен съставен елемент в парфюмерийната промишленост поради положителния си дългогодишен мирис.

Превод и редакция: БЛИЦ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР