Резултатите от правосъдната реформа все още са сравнително ограничени по

...
Резултатите от правосъдната реформа все още са сравнително ограничени по
Коментари Харесай

Съдебната реформа - от фетиш до неприложим закон на хартия


Резултатите от правосъдната промяна към момента са относително лимитирани по обсег и влияние. Съдебната промяна се трансформира във култ, само че завърши безславно . Все отново нейното случване като политически развой може да се регистрира като позитив, само че когато се показва във включването на методическите инструкции на основния прокурор в инструкциите и политическата квота във Висшия правосъден съвет, не може да се чакат съществени промени в региона на правораздаването. Това съобщи Калин Славов, изпълнителен шеф на Асоциация " Прозрачност без граници " на конференция в Българска телеграфна агенция по време на представянето на резултатите от интернационалния Индекс за усещане на корупцията за 2023 година

" Върховенството на закона е в оттегляне на всички места по света " - това е един от главните заключения от отчета. Индексът включва 180 страни и територии по света, като мери равнището на корупцията в обществените институции. Изследването класира страните по канара от 100 (показател на ниско равнище на корупция) до 0 (показател за оптимално високо равнище на корупция). В световен проект няма основна смяна в показателя, като той се резервира на 43 т.

Индексът е построен въз основата на 13 разнообразни проучвания, извършени от 122 самостоятелни интернационалните институции и проучвателен организации. Индексът за усещане на корупцията в България през 2023 година е 45 пункта, като това отрежда 67 място в международната ранглиста и предпоследно място в Европейски Съюз за усещане на корупцията . Унгария е на последното място за втора поредна година с 42 точки.

122 страни са с показател под 50 точки, 28 страни пък имат сериозен прогрес по усещането на корупцията, а други 30 страни са създали декаданс. В съпоставяне с 2022 година страната ни променя своя резултат от 43 на 45 точки. Сравнението за интервала от 2012 година до момента демонстрира минимална смяна в стойностите на показателя от 41 т през 2012 г до 45 т. през 2023 година При образуването на показателя на България са употребявани данните от 10 проучвания, обхващащи интервали от последните две години.

Румъния е с 46 пункта, а Гърция с 49 пункта по разбиране на корупцията . Дания, Финландия, Нова Зеландия, Норвегия, Сигнапур, Шведция, Швейцария са на първите места по усещания на корупцията, а на последните Йемен, Южен Судан, Сирия, Венецуела и Сомалия по усещане на корупцията.

Антикорупционният закон остана на хартия, посочи Калин Славов, съгласно който се е стигнало до такава степен да се раздели една комисия на две елементи и нищо повече. Формално бе признат Закон за отбрана на лицата, които подават сигнали за нередности, а във типа, в който бе признат законът, е на практика неупотребим.
 Европейска комисия: България буксува в битката с корупцията по високите етажи на властта
Европейска комисия: България буксува в битката с корупцията по високите етажи на властта

Какви са заключенията в четвъртия годишен отчет по отношение на върховенството на закона

Липсва и цялостна визия и сила в процеса на противопоставяне на корупцията, уточни Славов. И прикани политиците малко повече да се ориентират и към стандартите, които предлага Организацията за икономическо съдействие (ОИСР). Ако държавното управление не подкрепи бизнеса, рискуваме да имаме чисто стопански проблеми, предизвести Славов, съгласно който бизнесът може да загуби своята конкурентоспособност.

Той регистрира и позитивните трендове за България като да вземем за пример превъзмогване на политическа неустойчивост, каквато е имало в предходните две години без непрекъснати държавни управления, чести избори, липса на законодателна активност, закъснение от нуждата на приемане на нови закони.

Ваня Нушева от " Прозрачност без граници " добави, че България постепенно и несигурно прави промени . Много плахи и неуверени са стъпките освен в границите на правосъдната промяна, само че и във връзка с други основни системи и институции. И тя регистрира като позитивна стъпка превъзмогването на политическата неустойчивост в следствие в поредност от избори и невъзможността ясно да бъде формирано ръководещо болшинство.
 Индекс на корупционния риск слага изумителен на публичните поръчки
Индекс на корупционния риск слага изумителен на публичните поръчки

Не дребна част от публичните поръчки са допускани с недобри практики и отклонение от закона
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР