Резултатите от парламентарните избори показват, че в новата коалиция между

...
Резултатите от парламентарните избори показват, че в новата коалиция между
Коментари Харесай

Преференции донесоха пет депутатски места повече за Демократична България

Резултатите от парламентарните избори демонстрират, че в новата коалиция сред Политическа партия и Демократична България има съществено разбъркване на депутатските места посредством преференциален избор. По-активни в желанията си за съответни претенденти от листите са били гласоподавателите на " Демократична България " и по особено на една от партиите в обединяването - " Да, България ", което надлежно ще им донесе и по-голям брой народни представители в 49-ото Народно заседание.Според първичните сделки сред Политическа партия и Демократична България преди парламентарния избор избираемите места в листите бяха разпределени на база на представителството на двете обединения в последния парламент, когато партията на Кирил Петков и Асен Василев имаше 53-ма народни представители, а " Демократична България " - 20. В новия парламент обаче обединението ще има по-малко депутати - общо 64, съгласно към момента неофициалните резултати от вота. Заедно с това народните представители от Политическа партия ще са по-малко и поради разбъркването посредством преференции в пет депутатски листи на обединението в няколко района - Пловдив, Варна, Бургас, Плевен и Русе.

Резултатите от парламентарните избори демонстрират, че в новата коалиция сред Политическа партия и Демократична България има съществено разбъркване на депутатските места посредством преференциален избор. По-активни в желанията си за съответни претенденти от листите са били гласоподавателите на " Демократична България " и по особено на една от партиите в обединяването - " Да, България ", което надлежно ще им донесе и по-голям брой народни представители в 49-ото Народно заседание.

Според първичните сделки сред Политическа партия и Демократична България преди парламентарния избор избираемите места в листите бяха разпределени на база на представителството на двете обединения в последния парламент, когато партията на Кирил Петков и Асен Василев имаше 53-ма народни представители, а " Демократична България " - 20. В новия парламент обаче обединението ще има по-малко депутати - общо 64, съгласно към момента неофициалните резултати от вота. Заедно с това народните представители от Политическа партия ще са по-малко и поради разбъркването посредством преференции в пет депутатски листи на обединението в няколко района - Пловдив, Варна, Бургас, Плевен и Русе.

Така се обрисува следното систематизиране на депутатските места в общата парламентарна група на двете обединения - Политическа партия ще има 38 народни представители, а Демократична България - 26. Разпределението вътре в обединяването Демократична България сред трите партии в него е следното, съгласно към момента неофициалните резултати от вота - 13 депутати за " Да, България ", 10 - за ДСБ и три за " Зелено придвижване ".
Как се размести листата в Пловдив
В Пловдив седмият в листата на обединението Манол Пейков от " Да, България " измества с преференции поставения на четвърто място в листата Милен Матеев от " Продължаваме промяната ". Пейков има 4764 преференциални гласа. Така Матеев губи депутатското си място, тъй като от Пловдив-град обединението ще има четирима депутати в 49-ия парламент.
Реклама
Милен Матеев беше два мандата народен представител и в 47-ото Народно заседание по време на ръководството на четворната коалиция - Политическа партия, Демократична България, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ беше ръководител на правната комисия. Досега той се кандидатираше постоянно от Велико Търново, само че поради разпределението на местата сред съдружните сътрудници от обединяването беше преценено, че ще има повече шансове да влезе в Народното събрание от Пловдив, в сравнение с от Велико Търново.
Напрежение поради разбъркването в Русе
Чрез преференции Политическа партия губи и още едно депутатско място - това в Русе. Втората в листата Рена Стефанова е изместена от петия Иван Белчев от " Да, България ". Белчев е получил 1 840 преференциални гласа против 1319 за Стефанова. Тя беше народен представител от Политическа партия от последните два Народното събрание и също като Матеев е правист по обучение и някогашен член на правната комисия.

От обединението показват, че точно това е една от аргументите за зародилото напрежение в редиците на Политическа партия, обвързвано с острата рецензия на някогашния министър на превоза от държавното управление на Кирил Петков - Николай Събев. Малко след вота той написа статус в профила си във фейсбук и изиска оставките на единия от съпредседателите на Политическа партия Асен Василев и на Даниел Лорер.
Разместване и във Варна
Пренареждане има и в листата на " ПП-ДБ " и във Варна. Там седмата в листата на обединението Стела Стоянова измества четвъртия - доцент доктор Антон Тонев. Стоянова е от гражданската квота на " Демократична България " и беше народен представител в 45-ото Народно заседание като влезе в Народното събрание със мощен преференциален избор. На тези избори тя получи 3862 преференциални гласа против 440, които е получил Тонев.
Реклама
На база на резултата от предходните избори на двете обединения предварителните сметки за този избор сочеха, че обединяването може да получи шест мандата, само че взе с два по-малко - четири.

Тонев беше два следващи мандата ръководител на здравната комисия в Народното събрание.
" Да, България " размести листите в Бургас и Плевен
Бившият народен представител от " Да, България " Димитър Найденов ще е още веднъж народен представител, откакто посредством преференциален избор се изкачи от шесто на трето място в листата на " ПП-ДБ " в Бургас. Той измести от него претендента на Политическа партия Богомил Петков. Петков е някогашен депутат в 47-ото Народно заседание като влезе от Габрово. Найденов е получил 3156 преференциални гласа.

Третият в листата в Плевен - Свилен Трифонов, измества с преференции втория - Деян Петков. Трифонов е общински консултант в Плевен и един от учредителите на " Да, България " в града. На парламентарния избор той получи 2029 преференциални гласа. За втория в листата - Петков желанията са 646. Петков беше народен представител от " ИТН " в 47-ото Народно заседание и се отдели от групата на групировката след решението на водача Слави Трифонов да изтегли министрите си от държавното управление на Кирил Петков. Водач на листата в Плевен беше различен разколник от Има Такъв Народ - Радостин Василев.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР