Резултатите на първите 32-ма пациента, които бяха лекувани с брахитерапия

...
Резултатите на първите 32-ма пациента, които бяха лекувани с брахитерапия
Коментари Харесай

Представиха резултатите на първите 32-ма пациенти с брахитерапия с ниска мощност на дозата

Резултатите на първите 32-ма пациента, които бяха лекувани с брахитерапия с ниска мощ на дозата за рак на простатната жлеза бяха показани от доцент доктор Еленко Попов от Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ по време на завършилия неотдавна XVII Национален конгрес по урология, оповестиха от лечебното заведение.  

Иновативният способ е необятно употребен по света при ранен карцином на простатата, само че у нас се практикува едвам от към две години. Той беше въведен от екипа на акад. проф. доктор Чавдар Славов, шеф на Клиниката по урология и андрология в ИСУЛ, и към този момент се употребява единствено в  Центъра за модерна диагностика и лекуване на туморите на простатната жлеза в столичната болница.

Между 52 и 79 години (средна възраст 69,3 години) са били мъжете, които са предпочели да се лекуват в УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ с новаторския способ.  При единствено двама от тях се е наложило към брахитрапията да се включи в допълнение лекуване. Това значи, че лечението е била сполучлива и задоволителна при 94,75 % от пациентите. Само при един мъж са следени ранни постоперативни затруднения, поради което се е наложило да му бъде подложен катетър за 2 седмици, след което той е бил свален.

При останалите мъже е имало единствено минимални краткотрайни разстройства в уринирането и половата функционалност, които изцяло са отшумели за към 2 месеца (активния интервал на лечението). Това е и главната разлика с радикалната простатектомия (оперативното унищожаване на жлезата), при която постоянно тези затруднения остават трайни.

Другото преимущество на метода, което посочи доцент доктор Попов, е късото време на лекуване и възобновяване. Мъжете са прекарали в болничното заведение сред 48 и 96 часа (средно 70,6 часа, т.е. към 3 дни), след което са били свободни да се върнат при фамилията си, без в допълнение облъчване или хормонотерапия.

„ Резултатите ни са извънредно положителни и са изцяло съпоставими с тези на водещите клиники в Европа “, разяснява доцент доктор Попов, който управлява мултидисциплинарния екип, осъществяващ интервенцията. Освен умел уролог, той включва медицински физик, лъчетерапевт, анестезиолог, особено подготвени операционна и анестезиологична сестра.

Какво съставлява самият способ:

При брахитерапията с ниска мощ на дозата в простатната жлеза се вкарват дребни зърна, наречени сийдове, на йод 125 изотоп, изчислени по избрана формула. Те реализират вътретъканно облъчване на тумора на простатната жлеза в границите на 6-8 седмици. Докато сийдовете с йод 125 изотоп действат в простата на пациентите, те са безвредни за близките, няма никаква заплаха и за прилежащите органи  в тялото им. След този интервал зърната, които са биологично съвместими, остават инертни в тъканта на простатната жлеза, а пациентът се счита за оздравял.

Отскоро лекуването с брахитерапия с ниска мощ на дозата се реимбурсира от страната, а пациентът заплаща единствено за консумативите за процедурата, които са характерни и се внасят от Германия.

След триумфа на първата серия от интервенции, Центъра за модерна диагностика и лекуване на туморите на простатната жлеза търси благоприятни условия да усили потенциала си. В момента е разгласен конкурс за втори екип, който, откакто бъде запълнен, както и първия, ще премине през образование в профилиран център в Словакия с огромен опит в тази процедура.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР