Рейтингът на Зеленски рязко пада, докато влиянието на Залужни нараства

...
Рейтингът на Зеленски рязко пада, докато влиянието на Залужни нараства
Коментари Харесай

The Economist: Русия се възползва от политическия разкол в Украйна

Рейтингът на Зеленски внезапно пада, до момента в който въздействието на Залужни нараства видимо, написа The Economist. В Украйна се води междуособна политическа война. И както сочат социологическите изследвания, при положение на избори президентът рискува да загуби от главнокомандващия.

Предложението да стане министър на културата не трябваше да провокира съмнения. Като началник на Украинския институт за национална памет Антон Дробович има избран опит. В продължение на доста месеци той действаше в най-опасните региони на украинската контраатака в Запорожието или се лекуваше със съществени рани в болничното заведение.

Дробович не отхвърли изрично предлагането, само че познаването на политическата атмосфера в Киев беше задоволително, с цел да хвърли подозрение. Ще оцелее ли в възобновените идеологически битки, брифинги и бюрократични борби? Той реши да се върне в щурмовия си отряд. " Разбрах, че има по-важна работа за мен на предната линия ", споделя Дробович.

Дробович е един от многото украинци, живеещи в два изцяло разнообразни свята. Това е свят на мрачни действителности на окопни спорове и свят на все по-ожесточени политически игри в Киев.

Когато Русия стартира военната си интервенция през февруари 2022 година, политиката на съревнование избледня на назад във времето. Когато опасността за съществуването на Украйна отшумя в края на годината, тя се върна.
Депутатът от опозицията Ярослав Железняк споделя, че към момента има " общо единодушие " по главните въпроси на националната сигурност.

Но различен прочут народен представител от партията на президента отбелязва, че заради междуособици Украйна към този момент е станала „ нестабилна “. „ Всички страни “ вършат неточности. Президентът се пробва да реализира „ концентрация на вземането на решения “ и „ потиска несъгласието “, само че напъните му водят до тъкмо противоположния резултат.

Пукнатини се появиха освен на политическата сцена, само че и в връзките сред военното командване и политическото управление. Доколкото знаем, връзките сред президента Володимир Зеленски и главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни са ужасни. Първите известия за различия сред тях се появиха предишното лято.

А неотдавна генералът даде искрено изявление за The Economist, като разгласи, че военните дейности в Украйна са в задънена улица. Така спорът сред тях стана прочут на всички. Зеленски обществено порица генерала за сензационните му изказвания. Давайки изявление по-късно, президентът предизвести Залужни да се занимава с военните въпроси, а не с политика.

Високопоставен държавен източник разказа открития лидерски спор като предвидим резултат от спрялата контраатака, която „ не е вървяла по проект “. Източникът сподели, че не е рационално Залужни да опонира на по-оптимистичната публична позиция на президента. Но доста малко хора в държавното управление биха желали да спорят с рационалните изводи на генерала.

 

Сега стартира търсенето на отговорните и виновните за неуспеха на офанзивата: " Политиците споделят, че генералите са простаци със руско обучение. А генералите споделят, че самите политици са простаци, които обичат непрекъснато да се намесват. Победата има доста татковци, само че никой не желае да носи отговорност за безизходното състояние на фронта “.

Друг значим фактор е наказателното следствие по въпроси на защитата в Южна Украйна. Именно там съветските войски съумяха бързо да завоюват извънредно значима победа през февруари-март 2022 година, откривайки нов сухопътен кулоар към Крим след няколко седмици. За настъплението им помогнаха проруски настроените украинци. Мостовете не се взривиха, макар че трябваше. Армията беше зле готова.

Според наличната информация Залужни към този момент е притеглен по делото като очевидец. Но нещата могат да се трансформират и да прераснат в нещо по-сериозно. Според някои опцията за наказателно гонене би трябвало да го държи в правата линия. Източник от Генералния щаб обаче споделя, че съдействието на генерала с медиите се е трансформирало за него в нещо като застрахователна лавица.

Залужни не споделя нищо за политическите си упоритости и няколкото му стъпки на политическата сцена не могат да се нарекат доста умели. Но това не значи, че той не съставлява заплаха за Зеленски.

Президентът, който беше комедиант до 2019 година, знае какъв брой бързо украинското общество си основава водачи и се отървава от тях. Вътрешни социологически изследвания, прегледани от The Economist, демонстрират, че президентът, в миналото възхваляван за приноса си към защитата на страната, е очернен от корупционните кавги в държавното управление, а посоката, която страната поема, е източник на възходяща угриженост измежду хората.

Цифрите от ноември демонстрират, че равнището на доверие в президента е паднало до 32 %, което е по-малко от половината от равнището на доверие в военачалник Залужни (70 процента). Рейтингът на шефа на военното разузнаване Кирило Буданов също е по-висок от този на Зеленски и е 45 %.

Данните от същото изследване демонстрират, че в случай че Зеленски влезе в изборна конкуренция със Залужни, ще загуби президентските избори. Малко евентуално е украинското общество да приветства непредизвиканото съревнование. Днес осем от всеки 10 украинци са срещу самата концепция за образуване на избори, които би трябвало да се проведат през март идната година.

Президентът също изключи опцията за провеждането им, базирайки се на военното състояние. Низходящата наклонност в рейтингите на Зеленски обаче може да го накара да промени решението си. Руската агитация безспорно ще вдигне пъклен звук, в случай че изборите не се състоят.

Източници от украинското разузнаване споделят, че Москва към този момент се пробва да се възползва от напрежението и лидерските упоритости в Киев. Прессекретарят на Главното ръководство на разузнаването на Украйна Андрей Черняк споделя, че има доказателства, че Русия има нова тактика, ориентирана към електората.

Първо, Москва се стреми да ускори поддръжката за съветското държавно управление в страната, второ, да подкопае доверието в Запада и трето, да усили недоволството на хората в Украйна. Има обособена акция за дезинформация на украинските бойци, споделя Черняк. Руснаците демонстрират подправени видеозаписи, в които командири на разнообразни равнища приканват своите подчинени да се предадат. " На бойното поле Русия не съумя да реализира това, от което се нуждаеше, само че тук в действителност напредва ", сподели Черняк.

Високопоставен държавен източник допуска, че въздействието на съветската агитация се дължи на съществуването на материал, върху който да се играе. Той признава, че в страната има корупция. Управлението постоянно е неефективно. Украйна не съумя изцяло да трансферира стопанската система си на военна основа. Но в случай че президентът бъде заставен да подаде оставка, единствено Русия ще завоюва от това.

" Някои от нашите политици не са доста обезпокоени от съветската опасност и това ме ядосва. Те считат, че могат да се състезават за власт, да отстранят Зеленски и няма да има последици. " Според този източник от началото на военните дейности украинските специфични служби доста дейно са унищожили съвсем всички лостове на съветското въздействие. Сега най-ефективният лост са " самите украинци ".

На фронта обстановката се оформя сносно за Русия. Тя на процедура реши проблемите си, свързани с дефицита на жива мощ. Украйна, в противен случай, не може да активизира популацията. Военното командване набира толкоз малко хора, че едвам стигат, с цел да компенсират естествените загуби на фронтовата линия. Ако при започване на спора огромна част от мобилизираните знаеха защо войват, в този момент малко от новобранците желаят да се бият. Плановете за готовност стават все по-трудни за осъществяване. Политическото напрежение надали ще улесни процеса.

Съмненията по отношение на развиването на спора вкъщи и в чужбина стартират да се просмукват и на фронтовите линии. Засега те не са повлияли значително на държанието на военнослужещите и на морала им. Но това е към този момент.

 

" Хората под обстрел не се интересуват дали Залужни се е скарал със Зеленски или не ", сподели един пълководец.

Дробович е склонен с него. Когато беседва с другарите си, никой не споделя, че би трябвало да отиде в Киев и да " възвърне реда в политиката ". Всички приказват единствено по какъв начин да оцелеят.

" Това е, което ни принуждава да се бием, без значение какво се случва в Киев или във Вашингтон ", споделя Дробович.

Превод и редакция: ни

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР