Reuters Напрежение и жива верига в английския град Дувър във вторник.

...
Reuters
Напрежение и жива верига в английския град Дувър във вторник.
Коментари Харесай

Много българи са в капан във Великобритания, сред тях са поне 8 бебета

 Reuters Напрежение и жива верига в британския град Дувър във вторник. Там бяха блокирани стотици хора. Сред тях доста българи, в това число осем бебета. Всички те останаха там още в неделя вечерта, откакто границите бяха затворени поради новия вариант на ковид, предава Нова тв.

 Така от неделя, те не могат да стигнат до континентална Европа и да се приберат у нас. Тази нощ се очакваше далите негативни резултати за ковид да съумеят да се качат на фериботи. Българските консулски служби на Острова обаче нямат информация дали това се е случило.

" Последната информация, която имам, е от среднощ локално време. Към тогава още никой не беше минал на френска територия ", изясни завеждащият консулската работа в Лондон Николай Ванчев.

Той изясни, че късно през миналата нощ е получил копие от френските служби на заповедта за анулиране на възбраната за прекосяване. Това става при съществуване на документ за негативен тест за ковид.  

" Лаборатории за тестване има в град Дувър и в прилежащия град. Хората и към вчерашния ден нямаха ограничавания да се предвижват, по този начин или другояче бяха нарушили всички разпореждания за напредване във Англия. Съществените упования са, поради огромното количество от пасажери от разнообразни националности, че английската страна би трябвало да провежда това всеобщо тестване ", изясни Ванчев.

За групата, с която се е срещнал, консулът изясни, че са в центъра на града и към тях има заведения и мотели, които работят. 

Мирослав Методиев от три дни е блокиран в Обединеното кралство. Той е водач на бус, а с него пътуват още 9 души. Всички желаят да се приберат у нас за празниците. Той и спътниците му са в клопката на задръстването към Дувър. 

Мирослав потегля от Шотландия, през Англия за България. Редица страни анулираха полетите си от и за Англия в неделя, а пътуването с ферибот се оказа последната вяра за доста чужденци да изоставен Острова.  

Фериботите обаче са спрени. Купил си е два билета - последният за 181 паунда. Блокираните на пристанището направиха и жива верига, последвана от арести. 

Българският консул в Лондон Николай Ванчев е посетил блокираните българи в Дувър. 

" Срещнах се с група, на която дадохме вода и сандвичи ", съобщи той.

Външно министерство следи обстановката, а решението занапред се чака от френските управляващи. 

" Говорил съм с представители на полицията, че няма по какъв начин тези хора да стоят един, два или повече дни, без да имат достъп до санитарни пространства. Всички тези неща не се обезпечават, за жалост. Препоръчаха ни да се обърнем към общинските управляващи, което ние вършим. Има напрежение, защото не е естествено да прекараш ден, два в колата си ", добави Николай Ванчев.

Стотици български водачи на тежкотоварни коли също са измежду блокираните. Голяма част от тях не могат да изоставен Острова. 

Част от сънародниците ни са блокирани в региона на летище Манстън, което не действа.

" Имаше семейство с 8-месечно бебе, то изглеждаше добре. Предполагам, че и тази нощ са спали в колите, само че наблягам, че не е наложително да се седи в тях. Могат да се наемат хотели или мотели ", добави Ванчев пред.

Завеждащият консулската работа няма данни за задържани българи при демонстрацията от миналия ден.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР