Рецесия, рекорден дефицит и изключително висока инфлация очакват България в

...
Рецесия, рекорден дефицит и изключително висока инфлация очакват България в
Коментари Харесай

Красен Станчев: Очаква ни рецесия и висока инфлация догодина

Рецесия, рекорден недостиг и извънредно висока инфлация чакат България при започване на идната година

Това предвижда икономистът Красен Станчев в предаването „ Точно през днешния ден “ на.

По думите му рецесията ще е по-ниска от тази през 2009 година, когато тя беше 5% от Брутният вътрешен продукт. През 2023 година се чака тя да бъде към 2% от Брутният вътрешен продукт. Инфлацията на годишна база у нас пък ще е 15% при 10% за Европейски Съюз.

„ Бюджетният недостиг се обрисува да е колкото е приблизително бюджетният недостиг сред 1991 и 1998 година, т.е. 7%, което значи възможност от дългова серпантина, в случай че не се съкратят разноски.

Парламентът може да спре някои проинфлационни неща, които са свързани с измененията в Данък добавена стойност, за бензини и нафта и така нататък

Рекордния недостиг и извънредно високата инфлация следващата година, значат, че страната ни няма да успее да извърши в обозримо бъдеще два от критериите за влизане в еврозоната “, изясни Красен Станчев.

Той добави, че чака по-тежка зима от тази на 2008 - 2009 година и посочи, че служебният кабинет е имал опция да направи редица неща за стабилизирането на стопанската система.

„ Служебното държавно управление може да понижи разноските, да усилят предвидимостта в стопанската система, т.е. там където има контракти за осъществяване, примерно за концесии – те би трябвало да се усилят. Възможно е да се даде зелена светлина на спрени вложения.

Това не се прави сега, а можеше да се почне от спряната концесия за шистов газ и се стигне до вложения в различни доставки на енергийни запаси, да спести неинвестиционни разноски от бюджета, които ще бъдат на първо място за заплати на държавната администрация, да се промени дизайна на обществените помощи, тъй че да отиват към тези, които в действителност се нуждаят.

Онова, което те направиха е да афишират нова линия на бедността. “, разяснява Станчев.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР