Ретроспективна фотоизложба Отвъд безкрая“ на Илия Мирчев (1946-2011) ще бъде

...
Ретроспективна фотоизложба Отвъд безкрая“ на Илия Мирчев (1946-2011) ще бъде
Коментари Харесай

Фотоизложба „Отвъд безкрая“ на Илия Мирчев в Хасково

Ретроспективна фотоизложба „ Отвъд безкрая “ на Илия Мирчев (1946-2011) ще бъде открита от 18 ч. през днешния ден в хасковската художествена изложба „ Атанас Шаренков “. Тя е проведена със съдействието на галерията, Исторически музей – Димитровград и ателие UNIKO по самодейност на фамилията на Илия Мирчев и неговата щерка Росица Мирчева.

Роден в Ямбол през 1946г., от 1960 година той живее в Хасково. Професионално се занимава с снимка от 1972 година като фотограф-редактор в хасковския Център за фото-пропаганда към тогавашното Държавно дружество „ Българска снимка “. По-късно работи, като фоторепортер във вестниците „ Хасковска естрада “, „ Шипка “ и „ Новинар юг “, фото сътрудник на вестниците „ Нов Живот “, „ Труд “ и други издания. Има голям брой участия във фотографски състезания и изложения, където е отличаван с награди.

През годините обективът му запечатва хиляди събития освен в Хасковския район, само че и в страната. Илия Мирчев оставя стотици изявления в централния и районния щемпел и в профилирани фотографски издания. Негови произведения през днешния ден се пазят в музеите в Димитровград и Хасково, както и в Държавен архив-Хасково.

Преди откриването на експозицията Росица Мирчева заяви, че тя ще е с благотворителна идея:

„ Това е галерия, която замисляме от години в фамилията и ще осъществяваме благодарение на другари. Сега нещо доста персонално: на 17-ти октомври татко ми има рожден ден. Да, има, а не имаше. За него не мога да приказвам в минало време. Точно поради това вършим и тази галерия. Докато има кой да помни творчеството му и да го съхранява (поклон пред всички от Исторически музей-Димитровград)за Илия Мирчев ще приказваме и ще мислим в настоящо време.
И тъй като татко ми обичаше да прави положително, по този начин ще бъде и на рождения му ден. Всеки, който почете изложбата, ще има опция да помогне за идеята на „ Ангели в розово “, които се борят с рака на гърдата. По време на изложбата ще събираме средства за 46-годишната Валя, която води тежка борба за живота си с тази подла болест! “

IBAN: BG15STSA93001528301847
BIC: STSABGSF
VALYA VLADIMIROVA NANEVA
BGN
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР