Решението за Шенген не е предизвестено. Най-близо сме до Шенген

...
Решението за Шенген не е предизвестено. Най-близо сме до Шенген
Коментари Харесай

Елена Йончева, ПЕС/БСП: Ако ни разделят от Румъния за Шенген, ще бъде унизително

Решението за Шенген не е предизвестено. Най-близо сме до Шенген през последните 11 години.

Това сподели пред Euronews Bulgaria Елена Йончева, еврудепутат от ПЕС/БСП.

През 2011 година ние покрихме всички механически критерии за влизането в Шенген. Най-лошият сюжет е разделянето на България от Румъния, това ще бъде доста унизително. Защото това може да стопира или да отсрочи за несъмнено най-малко с 2 години процеса на присъединение. Но няма значение дали ще влезем през декември, януари или пролетта.

 
Трябва да се засилват българските политици. Гласуването на резолюцията за влизането ни в Шенген в Европейския парламент беше вследствие на доста работа на всички политически групи, на всички български депутати в Европейския парламент. Разговори както на политическо, по този начин и на експертно равнище. Същото може да се случи и в този момент.
Ние успяхме, тъй като на този стадий противоречие показват единствено Нидерландия, министърът на вътрешните работи на Австрия Швеция по предложение на SND. Но фактически сме най-близо до този развой, тъй като успяхме да консолидираме останалите страни.

 
Нидерландия доста добре знаят, че сме покрили всички механически условия, само че показват искания, които са отвън шенгенското законодателство като битката с корупцията, защита на границите, промяна на правосъдната система.
Ние поставяме толкоз доста старания и охраняваме най-натоварената външна граница на Европейски Съюз. А за нея би трябвало да дава отговор Брюксел с финансовия си и експертен запас.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР