Решението на Централната банка на Косово да забрани сръбския динар

...
Решението на Централната банка на Косово да забрани сръбския динар
Коментари Харесай

Заради забраната на динара: Етническите сърби в Косово ще получават пенсиите си в брой

Решението на Централната банка на Косово да забрани сръбския динар затруднява над 90 000 консуматори на парични заплащания от централна Сърбия. Най-засегнати са сръбски жители и най-уязвимите групи - възрастни, заболели, обществено слаби.
Първата пощенска станция е на към 150-160 км отсам. Възрастните хора не могат да употребяват превоз, има рейсове единствено два пъти седмично.
Младен Стеванович, пенсионер от Гораждевац, Косово
Белград направи 4 обменни бюра от другата страна на границата. Белград избра най-лошия вид - още веднъж пари в брой.
Албин Курти, министър председател на Косово

Белград упорства за опазване на банката " Пощенска спестовна каса " и за опазване на динара, а Прищина - за заверка на заплащанията, идващи от централната част на Сърбия. Все още няма съглашение.

„ Мисля, че най-хубавият метод за решение на казуса е сред двамата министър председатели “, сподели министър председателят на Косово Албин Курти.

Частни лица оферират противозаконни банкови услуги. От личната си сметка жителят внася динари в частната сметка на някой банкер, като в подмяна получава евро. Потребителите получават евро, само че обменът на динари се прави на доста по-висок курс от формалния.

„ Във всяка обстановка някой се пробва да завоюва нещо. За да не вървят в централната част на Сърбия и да получат възнагражденията си, жителите се договарят за по-лесен метод. При сходен вид покупко-продажби, хората губят до 20 % от приходите си “, счита Саша Секулич от „ Сдружение на предприемачите в Грачаница “.

Докато сърбите търсят най-лесния метод да получат мъчно извоюваните си пари, интернационалните представители не са се заели трайно с решаването на казуса.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР