Решението на Европейската централна банка да повиши основните лихви с

...
Решението на Европейската централна банка да повиши основните лихви с
Коментари Харесай

Ели Гроувс: Европа ще изпадне в рецесия и това ще затрудни повишаването на лихвените проценти

Решението на Европейската централна банка да увеличи главните лихви с 50 базисни пункта, а не с авансово декларираните като желание 25 пункта, сложи под въпрос до каква степен пазарите биха й се доверили при последващи анонси , предизвести в изявление за "Събота 150 " Ели Гроувс - ръководещ шеф на Института за икономическа и парична политика на Официалния конгрес за парични и финансови институции.

Думите й идват на фона на последните данни за инфлацията в еврозоната, която доближи рекордните 8,9 на 100 на годишна база през юли . Високите лихви са един от обичайните принадлежности за битката с несъразмерното повишаване на цените, само че съществено затрудняват обслужването на държавните задължения, което слага Италия, третата стопанска система в еврозоната, в директна заплаха. Именно поради това от ЕЦБ сътвориха нов инструмент, с който при положение на потребност да оказват помощ на всяка от 19-те страни в блока с прекалено висока рентабилност по държавните облигации.

"Мисля, че обявените преди насоки за лихвената политика бяха, че Европейската централна банка има желание да направи покачване с 25 базисни пункта. Но управителният съвет постоянно си оставя пространство за маневриране на по-късен стадий при вземането на окончателното решение поради динамичността на данните за инфлацията. Също по този начин мисля, че в управителния съвет има задоволително ястреби, които желаеха покачването да бъде с 50 базисни пункта , подкрепено от новия Инструмент за отбрана на трансмисионния механизъм.

От друга страна считам, че се слага под въпрос доверието в предвидимостта на Европейската централна банка . Чух мнения, че това е краят на насоките, които Франкфурт афишира, че ще следва. Оставят си прекалено много пространство за маневриране. В каква степен пазарите биха им се доверили, когато кажат, че ще създадат нещо, само че по-късно вършат друго! Това ще има своето отражение върху опитите на банката да "закотви " инфлационните упования и да показа верния път, по който желае да върви. От друга страна шефката Кристин Лагард напълно ясно сподели, че крайната цел за лихвеното покачване не се е трансформирала. Така че има и позитиви - в това, че са гъвкави и могат да отговорят с неотстъпчивост и изясненост на обстановката, само че и негативи - че афишират едни планове, а по-късно постъпват друго. "

Колко ефикасен би бил новият инструмент?

"Много е значимо този инструмент да съществува. Много е прелестно да се види по какъв начин централните банкери гледат оттатък общоприетите принадлежности като парично стимулиране, парично стягане и покачване на лихвите, само че и към нов трансмисионен инструмент, с който да предотвратят фрагментацията. Ето за какво споделям, че той беше нужен. Надявам се да помогне да се тръгне към нормализация на паричната политика, само че това да не докара до прекомерно огромно разширение на спредовете - т.е. разликата в доходността по дълговите бумаги на другите страни.

В същото време стои въпросът за неговото използване. Това е нещо, което следва да забележим. Това е инструмент, който от нормативна позиция е доста "стегнат " - както сподели шефът на Бундесбанк на 27 юли, критериите за задействането му са прекомерно високи , тъй като е належащо решение на управителния съвет на Европейската централна банка дали избрани условия са налице или не. "

Твърде високи ли са критериите за Италия, за която в действителност бе основан трансмисионният механизъм?

"Твърде високи са за Италия, само че не са непостижими и тя ще има опция да се възползва от инструмента. Същото важи и за управителния съвет - не е невероятно да се реализира единодушие, с цел да разрешат използването му за Италия. "

Всъщност точно разширението на спреда сред немските и италианските дългови бумаги провокира преди време и изключителното съвещание на управителния съвет на ЕЦБ. Заради това се чуха рецензии, че този инструмент е малко просрочен?

"Това може и да е правилно, само че би трябвало да имаме поради неповторимата обстановка, в която се намира ЕЦБ. Трябва да реализира единодушие сред толкоз доста разнообразни шефове. Ние имаме единствено паричен съюз - т.е. еврозоната, само че не и фискален съюз. Освен това Ковид, съветското навлизане в Украйна и цялата неустановеност, която тя носи със себе си, газовите доставки и инфлацията слагат Франкфурт в извънредно сложна обстановка, на която те дадоха отговор.

Спорно е дали трябваше да стартират лихвените покачвания по-рано . Покачването с 50 базисни пункта пристигна седмици, откакто за следващ път видяхме рекорден растеж на инфлацията. В същото време понижиха празнотата в лихвената политика, която се образуваше сред Федералния запас и Европейската централна банка. Това е вярно. Ситуацията с разпространяването на Ковид и с възобновяване в Съединените щати и в Европа е доста друга. Според мен те желаеха да изчакат малко, с цел да видят по какъв начин ще се развие инфлацията. "

Съединените щати към този момент изпаднаха в техническа криза. Последните данни на Евростат сочат 0,7 % стопански напредък през второто тримесечие за еврозоната. Мнозина специалисти обаче са уверени, че рецесията ни следва. Това няма ли да забави Франкфурт по пътя към нарастване на лихвите?

"Моята прогноза е, че Европа ще изпадне в криза и това ще затрудни повишението на лихвените проценти . В Съединените щати обстановката е друга, само че те ще могат да продължат с покачването на лихвите даже в изискванията на техническа криза. В еврозоната няма да е по този начин поради метода, по който се реализират решения в управителния съвет на ЕЦБ. "
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР