Решението на Българската православна църква (БПЦ) да разгледа искането на

...
Решението на Българската православна църква (БПЦ) да разгледа искането на
Коментари Харесай

Българската църква да не се меси в проблемите на Сръбската, призова Църквата на Гърция

Решението на Българската православна черква (БПЦ) да прегледа настояването на македонската да я признае и да ѝ стане " черква майка " е интервенция в юрисдикцията на сръбската, сподели в известие Църквата на Гърция, представена от " Дойче веле ".

Светият архиерейски синод на институцията сътрудниците ѝ в София би трябвало да премислят още един път, тъй като стъпката им да спомагат на Охридската архиепископия за каноническия ѝ статут и признаването ѝ в православния свят опонира на църковните правила.

" Светият синод (на Църквата на Гърция) показва угриженост заради намесата с това решение на Българската православна черква в юрисдикцията на друга православна черква, а точно на Сръбската... стъпка противна на Светите догми, които плануват водеща роля на Вселенската патриаршия, " се споделя в известието. Според него дейностите на българската черква може да дадат начало на " неприятни събития " и да не се пристъпва към осъществяване на " решението на сестринската Българска православна черква. "

Светият синод в София взе решението на съвещание в края на ноември и се ангажира да се застъпва за възобновяване на каноническия статут, без да приказва в прав текст за " признание ". За православния свят македонската черква, оповестила автокефалност през 1967 година, е в ерес със сръбската и въпросът се смята за вътрешен проблем на сръбската институция. По-рано предишния месец Македонската архиепископия изиска от БПЦ да възвърне евхаристийното общение с нея, а в подмяна предложи да я признае като " черква майка ".

Македонската телевизия Народоосвободителна въстаническа армия отбелязва, че в изказването, оповестено на уеб страницата на институцията, се приказва за " разколната черква " на " Македония ", като последната дума е в кавички. Гръцки публични институции кардинално не я използват, говорейки за територията на Република Македония, защото Атина не признава конституционното ѝ име.

Църквата на Гърция - автокефална и приета от патриаршията в Константинопол още през 1850 година - има пълномощия върху огромна част от територията на страната, само че става дума за регионите, които са в границите ѝ отпреди балканските войни. Северната част на страната, въпреки официално да е част от диоцеза на църквата, е под духовната пълномощия на Вселенската партиаршия.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4622)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР