Решението беше подкрепено единодушноПравната комисия, която се събра извънредно заради

...
Решението беше подкрепено единодушноПравната комисия, която се събра извънредно заради
Коментари Харесай

Правната комисия одобри на първо четене: Завишават наказанията за средна и лека телесна повреда


Решението беше подкрепено единомислещо

Правната комисия, която се събра изключително поради промени в Наказателния кодекс, подбудени от случая на принуждение над момичето от Стара Загора утвърди на първо четене плануваните промени.

С 19 гласа „ За “ депутатите поддържаха законопроекта, импортиран от Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски и други депутати от трите обединения ПП-ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Измененията плануват завишаване на наказванията за причиняване на междинна и лека телесна щета. В момента наказването за междинна телесна щета е до 6 години отнемане от независимост, а законопроектът планува то да стане до 8 години.

С промените депутатите в действителност унищожават опцията за налагане на пробационни ограничения при нанасяне на лека телесна щета. Ако предложенията бъдат дефинитивно утвърждение, наказването ще бъде до 2 години затвор при положение, че леката телесна щета е с последици за здравето. Ако е без - планува се санкция. Глобата също се завишава и става от 500 до 1000 лева В момента тя е от 100 до 300 лева

От групата на „ Възраждане ” също имаха оферти за промени в Наказателен кодекс, измежду които да се постави най-малко от 3 месеца на наказването отнемане от независимост при лека телесна щета, както и наказването при лека телесна щета да стане от три месеца до три година или пробация. Тяхното предложение също беше признато с гласовете на 16 депутати. 

В рамките на дебата министърът на правораздаването Атанас Славов означи, че съгласно него институциите в известна степен са закъснели със своята реакция, само че генерираната социална реакция е фактор за генериране на смяна.

Омбудсманът Диана Ковачева пък предложи да има нов състав на закононарушения за мъчение и нечовешко отношение.

Хамид Хамид от Движение за права и свободи сподели, че те са се събрали да гледат промени в законодателството с ясното схващане, че грешката не е в закона, а в използването му.

„ Тук не е единствено казусът Дебора. През последните дни станаха доста тежки случай. Случаите са доста и би трябвало да създадем по този начин, че съдът да ползва вярно закона ”, посочи той. Според него Народно събрание би трябвало да усилва наказванията и да постанова надзор върху съдийското съсловие, с цел да не се разрешават произволи.

Рая Назарян от ГЕРБ-СДС съобщи, че казусът идва от квалификацията на съда, който дефинират действията като лека телесна щета вместо междинна телесна щета. „ Грешката, която се получава в правоприлагането идва от една тълкувателна процедура от разпореждане от 1979г. ”, сподели тя и посочи, че тази процедура се употребява от съдиите и до ден сегашен. Тя предложи да прегледат това разпореждане на Пленума на Върховния съд.

Гроздан Караджов от Има Такъв Народ пък подсети, че парламентарната му група е внесла законопроект за промени още през месец април, само че тогава техните оферти са били отхвърлени.

Десислава Атанасова възрази на думите на Гроздан Караджов като не се съгласи, че дебатът би трябвало да е политически, а не експертен.

„ Убедена съм, че в една такава ситуация  извънредно нелепа съм уверена, че като работим експертно ще намерим баланс  и опция за решение на сходни промени със законодателни механизми.

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР