Решаване на проблема с доплащането от страна на пациентите в

...
Решаване на проблема с доплащането от страна на пациентите в
Коментари Харесай

Какво да очакваме от партиите в парламента според предизборните им обещания

Решаване на казуса с доплащането от страна на пациентите в опазването на здравето, нова Здравна карта, слагане във фокуса на системата на профилактиката и предварителната защита, гарантиране на достъпа до качествена здравна помощ, лекарствени артикули и медицински произведения във всяка точка на страната, създаване на Национална детска болница и по-високи заплати на медицинския личен състав са част от обещанията на парламентарно показаните в 49-то Народно събрание партии.

ГЕРБ се ангажираха да решат казуса с доплащането както във връзка с медицинските произведения, по този начин и на редица услуги, които се дават в лечебните заведения. „ В нашата стратегия сме заложили методика, в която това доплащане да бъде понижено, най-много във връзка с медицинските произведения и на медикаментите с по-висок % на реимбурсиране “, сподели проф. Костадин Ангелов, един от дребното лекари в новия парламент.

Той съобщи и че ще се сътвори тристълбово финансиране във всички регионални и общински лечебни заведения – от Здравната каса, страната и общината.

От ГЕРБ-СДС плануват още слагане на акцента в системата върху профилактиката и скрининга, създаване на Национална детска болница и възстановяване на Спешната здравна помощ с построяването на 237 незабавни медицински центрове, нова, съвременна здравна инсталация и 400 коли за спешна помощ с животоспасяващо съоръжение.

„ Продължаваме промяната-Демократична България “ също считат, че профилактиката и предварителната защита би трябвало да са приоритет в системата и че би трябвало да бъдат понижени директните доплащания от пациентите за болнично лекуване, медикаменти и медицински произведения. Основният мотор на здравната стратегия на обединението доцент Антон Тонев обаче не съумя да се  пребори за депутатско място. Затова остава провесен въпросът дали ще се изпълнят някои от целите, заложени в програмата, като гарантиране на достъпа до качествена здравна помощ, лекарствени артикули и медицински произведения във всяка точка на страната посредством основаване на нова Здравна карта и смяната в модела на финансиране на болничната помощ с фокус върху резултата от лекуването при всеки пациент.

Обещана беше и промяна на НЗОК – преразглеждане на структурата, процесите и контролните механизми, въвеждане на механизми за бистрота и за публичен надзор, както и действително остойностяване на еднодневните клинични пътеки и амбулаторните процедури за понижаване на болничния престой.

Сред обещанията на обединението бяха още обезпечаване на незабавна здравна помощ по въздух до края на 2023 година и въвеждане в деяние на 6 медицински хеликоптера до края на 2026 г.; въвеждане на стандарти за времето за реакция, постигане до пациентите и превоз до лечебно заведение при незабавни случаи в цялата страна; цифровизация на опазването на здравето и използване на цифрови технологии като ефикасен способ за основаване на здравословни привички и следене на риска при обществено значими заболявания; съвременна и налична здравна услуга за всички жители.

В Народното събрание обаче още веднъж е доктор Александър Симидчиев, който счита, че е необходим Закон за спасяването на човек заради пропуски в нормативната уредба, Стратегически здравен съвет и нормативно написани отговорности на пациента.

От БСП предлагаха фундаментални промени в лекарствената политика, с цел да се избегне забележителното доплащане, само че в парламентарната им група няма нито един доктор. Въпреки това упованията са те да осъществят най-малко част от обещанията си, заложени в предизборната им стратегия, като понижаване на доплащанията за медикаменти посредством обезпечаване на безвъзмездни лекарства за децата до 14 г.; смяна на болничния запас и генерална смяна на отношението към детското и майчино опазване на здравето.

Преди изборите социалистите заявяваха, че едно от най-важните неща е унищожаване статута на търговски сдружения на лечебните заведения и въвеждане на статут „ предпазено лечебно заведение “ в отдалечените и планински райони; почтено възнаграждение на медиците посредством национална система, която да регламентира заплащането на лекарите и сестрите; надзор върху публичните средства за опазване на здравето посредством централизиран търг за доставка на медикаментите от реимбурсния лист и на медицинските произведения, провеждан на годишна база.

От „ ИТН “ предлагаха основаване на дейно работеща доболнична помощ и общодържавна система за предварителна защита и профилактика на социално-значимите заболявания; въвеждане на съответни механизми за по-справедливо и почтено заплащане на медицинския труд, децентрализация на здравната система, смяна на финансирането от клинични пътеки към въвеждане механизма на диагностично обвързваните групи. Единственият народен представител обаче, който може да се бори за тези цели, е доцент Андрей Чорбанов, защото главният създател на програмата на партията доцент Силви Кирилов не стана народен представител.

Движение за права и свободи и „ Възраждане “ пък по този начин и не оповестиха целите си в бранш „ Здравеопазване “ по време на предизборната си акция.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР